2,5 εκατ. το «βάρος» ενέργειας και υλικών στη ΔΕΥΑ Αγρινίου

Χωρίς αυξήσεις τα τέλη για το 2023, αλλά και διακονισμένες οφειλές στη ΔΕΗ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ
Ενέργεια και υλικά επιβάρυναν τα οικονομικά της ΔΕΥΑ, η οποία με νέα έργα και φωτοβολταϊκά έχει εξοικονομήσεις, που της επιτρέπουν και χωρίς κρατική επιχορήγηση να μην αυξάνει τα τιμολόγια

Με καθυστέρηση το ΔΣ της ΔΕΥΑ Αγρινίου ενέκρινε την τιμολογιακή πολιτική για το 2023, διατηρώντας αμετάβλητα τα τέλη, παρά την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι ΔΕΥΑ της χώρας δεν έχουν επιχορηγηθεί από το Κράτος παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των αυτοδιοικητικών.

Το αποτύπωμα της κρίσης

Στη διάρκεια του 2022 εκτός από την μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους, η ΔΕΥΑ Αγρινίου ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλες αυξήσεις και στην προμήθεια των υλικών που χρησιμοποιεί στις εγκαταστάσεις της για τη λειτουργία και συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Οι αυξήσεις στα υλικά κυμαίνονται από 20 έως 180%…! Συγκεκριμένα τα αδρανή υλικά λατομείου και λοιπά υλικά αποθήκης αυξήθηκαν κατά 30%, τα καύσιμα, υλικά χημείου, υπολογιστές, έντυπα λογαριασμών αυξήθηκαν κατά 40%, η πίσσα αυξήθηκε 47%, η παροχή υπηρεσιών από εξωτερικούς συνεργάτες, η μίσθωση μηχανημάτων JCB, η υποστήριξη της μηχανογράφησης αυξήθηκαν πάνω από 20%, ενώ το υποχλωριώδες νάτριο αυξήθηκε κατά 180% (από 0,19 ευρώ σε 0,53 ευρώ ο τόνος).

1,3 εκατ. ευρώ οφειλές στη ΔΕΗ

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξήσεις αυτές η ΔΕΥΑ Αγρινίου αναγκάστηκε να «φάει» από το αποθεματικό της 1,2 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2022. Ενώ ειδικότερα για το ενεργειακό κόστος η ΔΕΥΑ Αγρινίου έχει προβεί σε δύο διακανονισμούς με τη ΔΕΗ, με τις τρέχουσες οφειλές να ανέρχονται σε 1.322.893 ευρώ. Η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση δηλαδή κόστισαν στη ΔΕΥΑ Αγρινίου, αν προσθέσει κανείς αυτά τα δύο ποσά, 2,5 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως αυτή είναι η επιβάρυνση μέσα στο 2022, οι επιβαρύνσεις όμως στην ενέργεια είχαν αρχίσει σταδιακά από τον Αύγουστο του 2021.

Με νέα έργα, φωτοβολταϊκά και καλύτερη οργάνωση επιτυγχάνονται οι… μη αυξήσεις

Και πως επιτυγχάνεται να μην αυξάνει η ΔΕΥΑ τα τιμολόγιά της, όταν η κρίση έχει επιδεινώσει την οικονομική της θέση και παράλληλα δεν έχει λάβει κάποια ενίσχυση από το Κράτος, ενώ θα πρέπει να παρουσιάσει και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό;
Η ΔΕΥΑ Αγρινίου έχοντας κάνει ήδη κινήσεις στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και περιορίζοντας τα λειτουργικά της εξόδα, μέσα από τα νέα έργα που εκτελεί, προϋπολογίζει ότι το 2023 θα έχει έσοδα της τάξης του ενός εκατομμυρίου μέσα και από τη λειτουργία φωτοβολταϊκών στις εγκαταστάσεις της.
Πέραν τούτου η προσπάθεια για συγκράτηση των δαπανών είναι διαρκής και επιτυγχάνεται με τη μείωση των ελαστικών δαπανών, τη μείωση του κόστους λειτουργίας των δικτύων με καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμό από την τεχνική υπηρεσία και την καλύτερη λειτουργία της αποθήκης και του γραφείου προμηθειών. Επίσης προς αυτή την κατεύθυνση σημαντική είναι η υλοποίηση έργων, με τα οποία θα μειωθούν οι βλάβες και λειτουργικές δαπάνες και η κατάργηση ενεργοβόρων εγκαταστάσεων με τη δημιουργία νέων με χαμηλότερες καταναλώσεις, όπως τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού.

Ελπίδες για επιχορήγηση μετά την τροπολογία

Μπορεί οι ΔΕΥΑ της χώρας μέχρι στιγμής να μην είδαν ούτε ευρώ κρατικής ενίσχυσης ωστόσο υπάρχει η προσδοκία ότι κάτι τέτοιο κάποια στιγμή θα γίνει. Και αυτό γιατί τον προηγούμενο μήνα ψηφίστηκε τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που επιτρέπει την έκτακτη επιχορήγηση των ΔΕΥΑ λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας.
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, αναμένεται να ακολουθήσει ΚΥΑ ως προς τη διαδικασία επιχορήγησης ανά ΔΕΥΑ και θα καθοριστεί το ύψος του ποσού με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημειωτέον ότι οι ΔΕΥΑ της χώρας, από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι το τέλος του 2022 έχουν μια πρόσθετη επιβάρυνση για το ενεργειακό κόστος περί τα 120 εκατ. ευρώ.

Διατηρείται και η κοινωνική πολιτική

Η ΔΕΥΑ Αγρινίου, εκτός από τα αμετάβλητα τέλη, θα διατηρήσει και το 2023 την κοινωνική πολιτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα στους πολύτεκνους παρέχεται έκπτωση 50% επί του τιμολογίου για όλα τα μέλη των πολυτεκνικών συλλόγων με μοναδική προϋπόθεση να προσκομίσουν βεβαίωση μέλους από το σύλλογο πολυτέκνων. Το μέτρο αφορά και τις πολύτεκνες οικογένειες που έχουν ενηλικιωθεί τα παιδιά της. Αντίστοιχα παρέχεται έκπτωση 50% στους τρίτεκνους με ανήλικα τέκνα έως 18 ετών ή τέκνα που σπουδάζουν σε ΑΕΙ/ ΤΕΙ έως την ηλικία των 25 ετών, με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ προσαυξημένο με το ποσό των 30.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Την ίδια έκπτωση έχουν και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο μέλος με αναπηρία. Τέλος όσοι δημότες είναι οι άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο κοινωνικό παντοπωλείο για καταναλώσεις από 0 έως 10 κυβικά θα απαλλάσσονται της πληρωμής και από 11 και κυβικά και πάνω θα έχουν μείωση 50% επί του λογαριασμού.