Η τοξικότητα και η πιθανότητα τρίτης κάλπης σε ένα χρόνο

Η πολιτική ζωή της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από μια μόνο λέξη το τελευταίο διάστημα. Τοξικότητα! Πυρηνικό ατύχημα να είναι συμβεί στη χώρα αυτή η λέξη δεν θα είχε ειπωθεί τόσες φορές στο δημόσιο διάλογο. Ίσως το πολιτικό σύστημα της χώρας να είναι κάτι σαν πυρηνικό ατύχημα…

Όπως και να χει η χώρα οδεύει σε διπλές εκλογές και μάλιστα μετά από αυτό που συνέβη στην Τουρκία με το σεισμό, οι εκλογές θα σημειωθούν χωρίς ιδιαίτερους φόβους εξ’ ανατολών.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λοιπόν θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση. Ίσως μια συγκυβέρνηση, ίσως και μια αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση. Σημασία έχει αυτή η τοξικότητα να καταλαγιάσει κάπως μετά τις εκλογές. Γιατί αν δεν καταλαγιάσει, τότε ίσως να μην αργήσουν οι επόμενες κάλπες.

Την άνοιξη του 2024 θα διεξαχθούν ευρωεκλογές, κάλπες κατ’ εξοχήν πολιτικές, που θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα για το κατά πόσο η πλειοψηφία η οποία θα έχει προκύψει από τις εθνικές εκλογές του 2023 θα… στέκεται ή όχι.

Κι αν το αποτέλεσμα αυτό το δεν είναι πάρα πολύ «καθαρό» υπέρ της όποιας κυβέρνησης υπάρχει, τότε με την τοξικότητα που υπάρχει θα τεθεί θέμα αναντιστοιχίας της κυβέρνησης με το λαό (όπως συνέβη το 2019 με το ΣΥΡΙΖΑ) και θα ανοίξει διάπλατα ένα παράθυρο για εθνικές εκλογές το καλοκαίρι του 2024…