Πατάει «γκάζι» ο αγωγός ύδρευσης από το Καστράκι

Τελειώνει η καθυστέρηση με την παραλαβή των υλικών

Ένα χρόνο μετά τη συμβασιοποίησή του το μεγάλο έργο ύδρευσης της ΔΕΥΑ Αγρινίου παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση. Ο λόγος για την αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης του Αγρινίου από το Καστράκι που χρηματοδοτείται με 20 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το θέμα απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ασχολήθηκε με τη τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Αγρινίου για το 2023. Στο συγκεκριμένο έργο, που συνδυάζεται και με την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 950kw η ΔΕΥΑ Αγρινίου, στηρίζει μεγάλο μέρος των προσπαθειών της να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των λειτουργικών της δαπανών. Η ΔΕΥΑ Αγρινίου δεν προχώρησε σε αυξήσεις των τελών παρά το γεγονός ότι δεν έχει πάρει, όπως όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας, ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση από το Κράτος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Με αυτό το μεγάλο έργο της ύδρευσης όμως και με άλλα μικρότερα έργα και δράσεις η ΔΕΥΑ στοχεύει μέσα στο 2023 να εξοικονομήσει περίπου ένα εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να εξισορροπήσει τα οικονομικά της, που λόγω της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης επιβαρύνθηκαν μέσα στο 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Γ. Φαρμάκης παραδέχθηκε πως «ό,τι αποθεματικό υπήρχε στη ΔΕΥΑ «φαγώθηκε» λόγω της ενεργειακής κρίσης».

Πως όμως θα επιτευχθεί αυτή η εξοικονόμηση, όταν αυτό το σημαντικό έργο ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει; Αυτό το ερώτημα έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Π. Καψάλης, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για το εάν η ΔΕΥΑ στη συνέχεια γίνει ζημιογόνα και αναγκαστεί να αυξήσει τα τέλη της.

Αυτήν την εβδομάδα παραλαμβάνονται τα υλικά

Την καθυστέρηση που παρατηρείται παραδέχθηκε και η Δημοτική Αρχή με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Γιάννη Φαρμάκη να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο πως οι εργασίες σύντομα θα επιταχυνθούν καθώς ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν με την προμήθεια των υλικών. Σύμφωνα με το Γ. Φαρμάκη αυτή την εβδομάδα ξεκινά από τον ανάδοχο η παραλαβή τμημάτων του αγωγού ύδρευσης, όποτε οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. Αναφορικά με το φωτοβολταϊκό πάρκο αυτές τις ημέρες επίσης αναμένεται να ξεκινήσει η τοποθέτησή του, καθώς τα υλικά έχουν παραδοθεί στον ανάδοχο και η σύνδεσή του θα γίνει άμεσα. Η εκτίμηση είναι πως θα υπάρχει όφελος από τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού της τάξης των 400.000 ευρώ.

Γ. Παπαναστασίου : Σχεδιάσαμε ένα τέτοιο έργο πριν υπάρξει «μυρωδιά» περί ενεργειακής κρίσης

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγρινίου απαντώντας στον Π. Καψάλη υπογράμμισε ότι η ΔΕΥΑ σχεδίασε το συγκεκριμένο έργο και εξασφάλισε τη χρηματοδότησή του, όταν ο χρόνος ζωής του υφιστάμενου αγωγού έχει παρέλθει πριν καν αναλάβει η σημερινή Δημοτική Αρχή. «Σχεδιάσαμε αυτό το έργο και με φωτοβολταϊκό πάρκο, όταν δεν υπήρχε ακόμη «μυρωδιά» περί ενεργειακής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου και κάλεσε την αντιπολίτευση να ενώσει τη φωνή της με την υπόλοιπη Αυτοδιοίκηση που ζητά την επιχορήγηση των ΔΕΥΑ της χώρας για την ενεργειακή κρίση. Μάλιστα ο Δήμαρχος Αγρινίου αποκάλυψε σκέψεις που γίνονται στην ΚΕΔΕ, σε περίπτωση που οι ΔΕΥΑ δεν λάβουν επιχορήγηση από το Κράτος, τότε οι Δήμοι να σταματήσουν να πληρώνουν τους παρόχους ενέργειας. «Αυτό το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης εμείς μέχρι τώρα το έχουμε αντιμετωπίσει χωρίς βοήθεια από Κράτος, έχει γίνει μια τιτάνια προσπάθεια και γι’ αυτό σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, αλλιώς θα είχαμε τιναχθεί στον «αέρα» όπως άλλες ΔΕΥΑ στη χώρα» ανέφερε ο Γ. Παπαναστασίου.

Η σημασία του έργου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπάρχων αγωγός ύδρευσης της πόλης του Αγρινίου έχει κατασκευαστεί προ 50 ετών περίπου (κατασκευάστηκε πριν την κατασκευή του Φράγματος Καστρακίου) και έχει διάρκεια ζωής 40 ετών, με αποτέλεσμα να έχει τεράστιες διαρροές, μεγάλες ενεργειακές ανάγκες και ταυτόχρονα μεγάλη καθυστέρηση στην πλήρωση των δεξαμενών, κάτι που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα κατά τις περιόδους που η κατανάλωση είναι αυξημένη. Ο νέος αγωγός που θα κατασκευαστεί θα λύσει τα προβλήματα για τα επόμενα 50 περίπου χρόνια και θα μειώσει τα λειτουργικά κόστη της ΔΕΥΑ, ενώ σε συνδυασμό με την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τη μεταφορά και άντληση του νερού.
Το έργο αποτελείται από τρία διαφορετικά υποέργα.
Το πρώτο υποέργο αφορά την αντικατάσταση του υφιστάμενου κεντρικού αγωγού υδροδότησης του Αγρινίου. Το συνολικό μήκος του νέου αγωγού θα ανέλθει σε 15.650 μέτρα και ο προϋπολογισμός του υποέργου είναι 16.540.000€
Το δεύτερο υποέργο αφορά την αναβάθμιση των υφιστάμενων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Πόσιμου νερού που βρίσκονται στην θέση Σπολάιτα του Δήμου Αγρινίου με προϋπολογισμό του υποέργου 2.880.000€
Το τρίτο υποέργο αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού συνολικής ονομαστικής ισχύος 950kwσε ιδιόκτητο χώρο της ΔΕΥΑΑ. Με αυτή την μονάδα πρόκειται αφενός θα καλυφθεί μέρος των ίδιων ενεργειακών αναγκών της επιχείρησης και αφετέρου θα επιτευχθεί εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός (virtualnet-metering) των ίδιων καταναλώσεων ρεύματος, με τον οποίο θα επέλθει σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης. Ο προϋπολογισμός του υποέργου είναι 980.000€.