«Ξεμπλοκάρουν» τα έργα της λιμνοθάλασσας και μαζί τους ο δρόμος της Τουρλίδας

Παράταση και αγώνας δρόμου για το δρόμο της Τουρλίδας

Λίγο περισσότερο από το 20% του έργου έχει υλοποιηθεί περίπου 13 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για την ανάπλαση του δρόμου της Τουρλίδας.

Η καθυστέρηση που υπήρξε οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι αργότερα εντάχθηκε ως υποέργο της εργολαβίας η υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ, η σύμβαση για το συγκεκριμένο υποέργο υπογράφτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αρκετούς δηλαδή μήνες μετά, και επειδή οι εργασίες της υπογειοποίησης προηγούνται κατασκευαστικά της ανάπλασης του δρόμου, αυτό επέφερε καθυστέρηση στο σύνολο του έργου.

Επιπλέον είναι γνωστό ότι η ανάπλαση του δρόμου της Τουρλίδας έχει «εμπλοκή» με τα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης της λιμνοθάλασσας και συγκεκριμένα η «εμπλοκή» παρουσιάζεται με την κατασκευή νέας γέφυρας, στη θέση της 3ης καμάρας, στο δρόμο Τουρλίδας – Μεσολογγίου.

Η καθυστέρηση στο έργο που εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών για τη λιμνοθάλασσα επέφερε καθυστέρηση και στο έργο της Περιφέρειας για την ανάπλαση του δρόμου. Και αυτό γιατί και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε χαρακτηριστική καθυστέρηση με την παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού και του πυθμένα. Αυτό συνέβη τελικά προ ημερών και έτσι με σχετική απόφαση του Υπουργείο Οικονομικών ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού «ξεμπλοκάρει» η υπογραφή της σύμβασης για τα έργα της λιμνοθάλασσας και με τη σειρά της «ξεμπλοκάρει» η ανάπλαση του δρόμου της Τουρλίδας.

Πλέον από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δόθηκε παράταση για την ολοκλήρωση του δρόμου της Τουρλίδας μέχρι το τέλους του έτους (έως 20/11/2023) και πλέον έπεται ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου να ολοκληρωθεί φέτος το έργο και να μην χρειαστεί να μεταφερθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Το έργο προϋπολογισμού 3,35 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα, που αφορά την «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού».

Το έργο αποβλέπει στην αναβάθμιση ανάπλαση ΕΟ οδού μήκους 3,8 χλμ που με αφετηρία τη πόλη του Μεσολογγίου διασχίζει τη Λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας και καταλήγει στη περιοχή της Τουρλίδας. Με την παρέμβαση της αναβάθμισης προβλέπεται η ανάδειξη- αξιοποίηση του μεγαλύτερου πλάτους της νησίδας, για ήπια μετακίνηση πεζών και ποδηλάτων με ενδιάμεσους σταθμούς που θα περιλαμβάνουν στέγαστρα – χώρους ανάπαυσης και παρατηρητήριο. Η οδός θα διατηρηθεί με κατάλληλες κυκλοφοριακές προσαρμογές για την κίνηση των οχημάτων με χαμηλές ταχύτητες.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία οκτώ θέσεων ανάπαυσης – αναψυχής. Στις θέσεις αυτές θα δημιουργηθούν στέγαστρα, χώροι ανάπαυσης και παρατηρητήρια, ενώ θα γίνουν και φυτεύσεις. Επίσης θα διαθέτουν χώρους στάθμευσης, που θα εξυπηρετούν και τις δραστηριότητες αλιείας, χωρίς να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία. Τόσο στα σημεία των παρεμβάσεων, όσο και σε όλο το μήκος της οδού θα τοποθετηθεί φωτισμός, σήμανση, κάδοι και παγκάκια, θα επιστρωθούν κατάλληλα υλικά και θα διασφαλίζεται η άνετη και ασφαλής κίνηση πεζών και ποδηλατών.