Η άτιμη η βάρδια

Στο ποδόσφαιρο η μπάλα είναι πόρνη, είχε πει ο Ίβιτσα Όσιμ. Στην πολιτική «υπάρχουν δεκαετίες στις οποίες δεν συμβαίνει τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες στις οποίες συμβαίνουν δεκαετίες» είχε πει ο Λένιν. Είναι η στιγμή που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Η στιγμή που φοβάται αυτός που έχει βάρδια, όπως είχε πει και η Ρένα Δούρου για τη… στραβή, τη φωτιά στο Μάτι, που «έκατσε» στη βάρδια της.

Κάπως έτσι και με το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδας. Από τις πρώτες σχεδόν στιγμές κυκλοφόρησε η φήμη για αλλαγή σχεδίων σε σχέση με την προκήρυξη των εκλογών. Η τραγωδία έφερε αρχικά την παραίτηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή και την αναβολή στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, που θα έπαιρνε αποφάσεις για το μείζον θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Το βασικό σενάριο με την προοπτική για κάλπες την Κυριακή των Βαΐων απαιτεί τη διάλυση της Βουλής σε μια περίπου εβδομάδα από σήμερα. Πλέον όμως τα εκλογικά σενάρια έχουν γίνει πιο ρευστά…

Εξάλλου, μετά την παραίτηση Καραμανλή και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, πως ο Μητσοτάκης δεν θα αποφύγει τη συζήτηση για τα αίτια της τραγωδίας, φαίνεται πως η πολιτική αντιπαράθεση θα περιπέσει και πάλι στο επίπεδο των κατηγοριών εκατέρωθεν περί τυμβωρυχίας.