«Παντελής Καρασεβδάς – Τρεις ζωές»: Βιβλίο που φωτίζει μια «σκιά» στην τοπική ιστορία

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση στο Αγρίνιο του βιβλίου των Κ. Τσιακανίκα και Ν. Χούτα

Στην κατάμεστη αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου παρουσιάστηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου Κωστή Τσιακανίκα και του Διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας Νίκου Χούτα : «Παντελής Καρασεβδάς – Τρεις ζωές».

334805453_126261940204977_7960138801097533146_nΗ εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Συγκινημένος ο Αγρινιώτης Κωστής Τσιακανίκας αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης των προσωπικοτήτων της τοπικής ιστορίας. Ο Παντελής Καρασεβδάς γεννήθηκε στον Αστακός το 1877 και πέθανε στο Αγρίνιο το 1946. Ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, σημαίνον στέλεχος του Κόμματος Φιλελευθέρων και βουλευτής και με σημαντική στρατιωτική συνεισφορά στους εθνικούς αγώνες: «Σε μια εποχή που αναζητά πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση, σε μια εποχή που αναζητά πολιτικούς που λένε λίγα και πράττουν πολλά, αναδείξαμε την πολυμήχανη και πολυσχιδή προσωπικότητα του αγωνιστή Καρασεβδά. Ήρθε η στιγμή να διδαχτεί κα ιη τοπική ιστορία στα σχολειά μας. Όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία που μετρά οκτώ Πρωθυπουργούς και δεκάδες ήρωες στην Επανάσταση του 21,στους Βαλκανικούς και Παγκόσμιους Πολέμους αλλά και την πιο πρόσφατη ιστορία. Τοπική ιστορία πρέπει να διδάσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας» ανέφερε ο Κ. Τσιακανίκας.

Ο Νίκος Χούτας ανέφερε ότι το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό αφιέρωμα στη ζωή του Αστακιώτη Ολυμπιονίκη, Στρατιωτικού και Πολιτικού που διέτρεξε μισό αιώνα πυκνής δημόσιας διαδρομής στα αθλητικά, πολεμικά και πολιτικά πεδία: « Ο Καρασεβδάς πέθανε στο Αγρίνιο τέτοιες μέρες πριν από 77 χρόνια έχοντας διαγράψει μια θυελλώδη πορεία ζωής. Αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή στη σημαντικότερη προσωπικότητα της Αιτωλοακαρνανίας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα».

Στο βιβλίο και την έρευνα των δύο συγγραφέων αναφέρθηκαν ο Πάνος Σόμπολος, πρ. του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων, ο πρωταθλητής Φώτης Ζησιμόπουλος και ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης.

20230304_205205Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου συνεχάρη τους συγγραφείς για την ενδελεχή έρευνα για μια σημαντική προσωπικότητα της Αιτωλοακαρνανίας : «Θα ήθελα εκπροσωπώντας τους Αγρινιώτες να σας ευχαριστήσω γιατί εργαστήκατε με κόπο γι’ αυτό το λεύκωμα. Tο βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό. Ξεδιπλώνει τη συγκλονιστική πορεία ενός σπουδαίου Αιτωλοακαρνάνα, που βρέθηκε στη δίνη συνταρακτικών γεγονότων. Αλλά και κάτι περισσότερο. Μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία, μέσα από σπάνια αρχεία και μαρτυρίες, να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα μιας ταραγμένης περιόδου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν αποσπάσματα του βιβλίου από τους καταξιωμένους ηθοποιούς: Γιάννη Μπέζο, Γιάννη Ζουγανέλη και Λεωνίδα Κακούρη. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ρογκάκος.

«Παντελής Καρασεβδάς – Τρεις ζωές»