Η αντιθεσμική συζητήση για την ημερομηνία των εκλογών

Η κολοκυθιά της εκλογολογίας δεν αντέχεται μετά τα Τέμπη

Επειδή στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ με τις (πρόωρες) εκλογές, όλοι μας κατά καιρούς έχουμε αντιπαραβάλλει το αμερικανικό σύστημα, όπου η ημερομηνία των εκλογών είναι προκαθορισμένη.

Στην Ελλάδα έχουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη που εμείς καλοπροαίρετα θα δεχθούμε ότι θέλει να είναι θεσμικός, αλλά δυστυχώς ενώ διαθέτει μια αρραγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μας έχει υποβάλλει στο μαρτύριο της σταγόνας με την ημερομηνία των εκλογών. Και πάνω που το… «πράγμα» είχε ωριμάσει, αν και δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως, για την Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου, «έσκασε» η τραγωδία των Τεμπών και οι εκλογικοί σχεδιασμοί πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων. Και τώρα ξεκινήσαμε και πάλι το παιχνίδι της κολοκυθιάς με την ημερομηνία των εκλογών.

Οι νέες εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν ξανά. Ακούστηκε για τις 23 Απριλίου την Κυριακή του Θωμά, ακούστηκε για τις 30 Απριλίου, αλλά το νέο επικρατέστερο σενάριο τοποθετεί τις εκλογές τον Μάιο (λέγεται για τις 21 Μαΐου, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο).

Η εκλογολογία… για τις εκλογές το προηγούμενο διάστημα θα μπορούσε να έχει ένα νόημα και κάπως να γίνεται ανεκτή. Μετά την τραγωδία των Τεμπών όμως η εκλογολογία δεν αντέχεται. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός οφείλει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και είτε να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών έστω κι αν δεν προκηρυχθούν άμεσα, είτε να βρει ένα τρόπο να κόψει τη σχετική συζήτηση.