Στα δικαστήρια για τα σκουπίδια Μεσολόγγι και Βόνιτσα

Με εντολή Εισαγγελέα τα απορριμματοφόρα στο ΧΥΤΑ Παλαίρου και αυτόφωρο για τον αντιδήμαρχο Κ. Τσακάλη
Γ. Αποστολάκης : Θα προσβάλλουμε την απόφαση Σκρέκα, αντισυναδελφική η συμπεριφορά Λύρου

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να πάρει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία, μετά την καταστροφή του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου από πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021, που ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί και καθώς παράλληλα κάποιοι άλλοι ΧΥΤΑ στην Αιτωλοακαρνανία φαίνεται να βρίσκονται κοντά στο όριο του κορεσμού.

Τα έργα αποκατάστασης στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη και το νέο «εντέλλεσθε» του Υπουργείο Περιβάλλοντος για εναπόθεση 12.000 τόνων απορριμμάτων από το Μεσολόγγι στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, δεν έχει γίνει δεκτό από το Σύνδεσμο Διαχείρισης του ΧΥΤΑ.

Αποτέλεσμα αυτού σήμερα ήταν ο δήμαρχος Μεσολογγί ου να προβεί σε καταγγελία σε βάρος του Συνδέσμου και των αρμοδίων του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και τα απορριμματοφόρα του Δήμου Μεσολογγίου να αδειάσουν κατόπιν Εισαγγελικής εντολής τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ.

Ο Δήμος Μεσολογγίου ζητά την εφαρμογή της απόφασης Σκρέκα «για λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία» καθώς επίσης και το να ελεγχθούν οι αρμόδιοι του ΧΥΤΑ Παλαίρου για παράβαση καθήκοντος καθώς βάσει του θεσμικού πλαισίου, η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης Σκρέκα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή 3/3 είναι υποχρεωτική. Στο πλαίσιο αυτό κατόπιν της καταγγελίας του Δήμου Μεσολογγίου ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας Κ. Τσακάλης βρέθηκε στο αυτόφωρο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» μεταξύ των αιρετών των δύο Δήμων που βρέθηκαν στα γραφεία της Εισαγγελίας Λευκάδας τα πνεύματα οξύνθηκαν παρά πολύ…

Γ. Αποστολάκης : Ο Υπουργός αποφάσισε χωρίς να ρωτήσει τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ

Ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης μιλώντας στo ΑγρίνιοCulture.gr δήλωσε ότι ο Δήμος δεν είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει την απόφαση Σκρέκα και τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στο ΣτΕ αίτηση αναστολής – ανακοπής κατά της Υπουργικής Απόφασης.

«Θα το παλέψουμε δικαστικά, έχω ήδη δώσει εντολή στο νομικό σύμβουλο του Δήμου, γιατί ο ΧΥΤΑ βρίσκεται κοντά στο όριο του κορεσμού» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Αποστολάκης και πρόσθεσε : «Δυστυχώς ο Υπουργός για να κάνει το χατίρι στο Μεσολόγγι που δεν μπορεί να αποκαταστήσει το δικό του ΧΥΤΑ, πήρε αυτή την απόφαση χωρίς να ρωτήσει ποια είναι η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Παλαίρου. Έχουμε πάρει στο ΧΥΤΑ 45.000 τόνους σκουπιδιών από την Κέρκυρα, 13.000 τόνους από το Μεσολόγγι και στο ένα κύτταρο, που υπάρχει στο ΧΥΤΑ, δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος ούτε για 60.000 τόνους ακόμη». Αυτό σημαίνει σύμφωνα με το Γ. Αποστολάκη, ότι οι Δήμοι Ακτίου Βόνιτσας, Ξηρομέρου και Λευκάδας, δεν θα μπορούν του χρόνου το καλοκαίρι να εναποθέσουν τα σκουπίδια τους στο ΧΥΤΑ Παλαίρου.

«Τότε θα πρέπει να πληρώνει ο δικός μου ο δημότης 150 ευρώ το τόνο για να πάμε τα σκουπίδια στα Γιάννενα ή και εγώ δεν ξέρω που αλλού… Γιατί να τιμωρούμαστε εμείς, που προνοήσαμε να έχουμε ΧΥΤΑ; Δεν το καταλαβαίνω…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Γ. Αποστολάκης.

Ενώ κληθείς από το ΑγρίνιοCulture.gr να σχολιάσει τη στάση του Δημάρχου Μεσολογγίου Κ. Λύρου και την καταγγελία του στις Αρχές, έκανε λόγο για «αντισυναδελφική συμπεριφορά». Μάλιστα επιφυλάχθηκε, καθώς δεν είχε ακόμη ενημερωθεί αρμοδίως, να χρησιμοποιήσει τα ίδια ένδικα μέσα σε βάρος του Δήμου Μεσολογγίου και των εκπροσώπων του.