Δυτική Ελλάδα : Κατά 13,7% μειώθηκε η ανεργία μέσα στην τελευταία τετραετία

Ραγδαία μείωση της ανεργίας: Από αρνητικός πρωταγωνιστής τα προηγούμενα χρόνια, η Δυτική Ελλάδα καταγράφει πλέον από τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας

Στο 11,9% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας το δ’ τρίμηνο του 2022 στην Ελλάδα καταγράφοντας μικρή αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο που είχε διαμορφωθεί στο 11,6%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Δ’ 2021) ήταν 13,2%.

Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει για τη Δυτική Ελλάδα μια σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, επιβεβαιώνοντας και τα αντίστοιχα στοιχεία της Eurostat που το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως η Δυτική Ελλάδα έπαψε πλέον να είναι πρωταθλήτρια ανεργίας, σημειώνοντας μάλιστα τη χρονιά που πέρασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο σύνολο των απασχολούμενων από το 2011!

Συγκεκριμένα η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε την ανεργία της Δυτικής Ελλάδας στο 9,5%, επίδοση που είναι η τρίτη καλύτερη στο σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας, μετά το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά. Και μόνο βέβαια το γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα καταγράφει ανεργία μικρότερη από τον εθνικό μέσο όρο και μάλιστα κατά 2,4% είναι μια σημαντική και ευδιάκριτη αλλαγή σε σχέση με την εικόνα των προηγούμενων ετών.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η μείωση της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ είχε μετρήσει την ανεργία το δ΄ τρίμηνο του 2019 στο 23,2% και τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2020 και του 2021 στο 21,6% και στο 15,3%. Μιλάμε δηλαδή μια μείωση της ανεργίας κατά 13,7% μέσα στην τελευταία τετραετία.

Το «μελανό» σημείο

Πιο αναλυτικά η ΕΛΣΤΑΤ στη Δυτική Ελλάδα καταγράφει 24.900 ανέργους, 238.600 απασχολούμενους και 301.200 άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού. Έτσι το ποσοστό του εργατικού δυναμικού διαμορφώνεται στη Δυτική Ελλάδα στο 46,7%, που είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη χώρα. Αυτό είναι και ένα από τα «μελανά» σημεία στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ καθώς η αναλογία εργαζομένων και μη δεν είναι καθόλου καλή, όπως εξάλλου συμβαίνει και στο σύνολο της χώρας (51,9% είναι το ποσοστό του εργατικού δυναμικού), με τη διαφορά όμως ότι στη Δυτική Ελλάδα αυτή η εικόνα είναι η χειρότερη. Υπενθυμίζεται ότι ως άτομα εκτός εργατικού δυναμικού υπολογίζονται οι συνταξιούχοι, τα παιδιά και όσοι δεν αναζητούν εργασία.

Βεβαίως δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς ότι παρά τη μείωση της ανεργίας αρκετά επιμέρους προβλήματα «κρύβονται» πίσω από το όποιο ποσοστό.Για παράδειγμα η Δυτική Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μεγάλη διαφορά στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των δύο φύλων. Πέραν τούτου όμως η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται και μεταξύ των Περιφερειών που χαρακτηρίζονται από έντονη ηλικιακή ανισοκατανομή της ανεργίας, με τους νέους 15-24 ετών να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ακολουθούμενοι από την ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών.