Εορτάζει ο ναός Ευαγγελιστρίας Αγρινίου

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ Ι.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 2023

25 Μαρτίου εορτάζει ο ναός Ευαγγελιστρίας Αγρινίου, το παρεκκλήσιο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, ο χώρος που παρασκευάζεται και χορηγείται το συσσίτιο των απόρων. Σήμερα, Παρασκευή 24 Μαρτίου, το απόγευμα και ώρα 6 θα τελεσθεί ο εσπερινός με αρτοκλασία και την 4η στάση των χαιρετισμών. Ενώ το Σαββάτο το πρωί θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία και ο ναός θα είναι ανοικτός όλη τη μέρα, ώστε οι πιστοί να προσκυνήσουν την εικόνα.

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας, βρίσκεται στην οδό Παπαϊωάννου πλησίον τού Ναού Αγίου Δημητρίου και αποτελεί παρεκκλήσιό του. Κτίστηκε μετά το 1900 και σταδιακά άρχισε να γίνεται πόλος έλξης γιά τους πιστούς Αγρινιώτες. Σ΄αυτό συντέλεσε και η θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που δόθηκε στην ενορία.

Την εικόνα, πού τα πρόσωπα είναι ζωγραφισμένα σε κηρομαστίχα, έφερε από την Κωνσταντινούπολη και την Τήνο, ο Ευάγγελος Κοντογούρης την οποία κληροδότησε στον γιό του Διονύσιο Κοντογούρη, έμπορο της Κεφαλληνίας, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Την εικόνα διατηρούσε στο σπίτι του για ένα διάστημα. Όταν όμως εκείνη άρχισε να επιτελεί θαύματα σε ασθενείς, ο κάτοχός της την δώρισε στην ενορία του Αγίου Δημητρίου και έκτισε το 1957 ένα νέο μικρό Ναό στην θέση του παλαιού που είχε βλάβες από σεισμό. Αυτός ο Ναός σήμερα αγιογραφήθηκε, δίπλα του κτίστηκε πνευματικό κέντρο πού φιλοξενεί το συσσίτιο των απόρων.