Εκτός φυλακής ο δράστης του τραυματισμού 19χρονης με φωτοβολίδα

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Μεσολογγίου έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο, αλλά του αναγνώρισε ελαφρυντικό και του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 4ετών και 10μηνών με αναστολή

Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Μεσολογγίου η υπόθεση του βαρύ τραυματισμού μιας 19χρονης κοπέλας στο Αγρίνιο κατά τη διάρκεια επεισοδίων, που έλαβαν χώρα στη πορεία διαμαρτυρίας που έγινε το 2018 για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το συμβάν σημειώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2018, όταν η κοπέλα δέχθηκε φωτοβολίδα στο πρόσωπο, κατά τη διάρκεια επεισοδίων, ενώ καθόταν σε ένα παγκάκι στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραυματισμός της νεαρής υπήρξε βαρύτατος καθώς από τότε μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί σε πολλαπλές χειρουργικές (πάνω από πέντε στον αριθμό), αλλά και αισθητικές επεμβάσεις. Συγκεκριμένα από τη φωτοβολίδα υπέστη πολλαπλά κατάγματα του σπλαχνικού κρανίου και των οδόντων, υπέστη επίσης βαριά θλαστικά τραύματα και χρειάστηκε να της γίνει ανάταξη του ρινικού χόνδρινου διαφράγματος και να τοποθετηθούν εντός του κρανίου της λάμες και άλλαπρόσθετα υλικά για την ανάταξη των σημείων που επλήγησαν. Ακόμη και σήμερα η νεαρή κοπέλα παρακολουθείται από γιατρούς για την πλήρη αποκατάστασή της.

Ο κατηγορούμενος, ένας νεαρός, 21 ετών τότε, ταυτοποιήθηκε από τις Αρχές με τη χρήση βιντεοληπτικού υλικού από καταστήματα της περιοχής, ενώ στο σπίτι του βρέθηκαν κάποια από τα ρούχα που φορούσε εκείνη τη μέρα. Ωστόσο η έρευνα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Αθηνών ανακάλυψε σε κάποια από τα ρούχα του δράστη στοιχεία, χημικές ουσίες δηλαδή, που επιβεβαιώνουν τη χρήση φωτοβολίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ο φερόμενος ως δράστης δεν παρέστη και εκπροσωπήθηκε από το συνήγορό του, ποινοκολόγο Χρήστο Τσιμπούκη, χωρίς μάλιστα κάποιον μάρτυρα υπεράσπισης. Στη δίκη που ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε σήμερα στο Μεσολόγγι, μάρτυρες κατηγορίας ήταν πολλοί αστυνομικοί, καθώς μια από τις δύο κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο φερόμενος ως δράστης ήταν η απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή σε βάρος 20 αστυνομικών.

Η έτερη κατηγορία αφορούσε τον τραυματισμό της 19χρονης και ήταν αυτή της τετελεσμένης βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλαίσιο ποινής για αυτές τις κατηγορίες ήταν 5 έως 15 χρόνιας κάθειρξης, ενώ για τη πρώτη κατηγορία σε βάρος των αστυνομικών ο δράστης, ήταν αντιμέτωπος με πιθανή ποινή πολυετούς καθείρξεως λόγω του κατά συρροήν της κατηγορίας. Πέραν αυτών στο νεαρό είχαν απαγγελθεί και τρεις πλημμεληματικές κατηγορίες, αυτή της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παράνομης κατοχής και χρήσης φωτοβολίδας και της παράνομης κατοχής και χρήσης εκρηκτικού – εμπρηστικού μηχανισμού.

Αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό

Τελικά ο δράστης κρίθηκε κατά πλειοψηφία ένοχος για τον τραυματισμό της 19χρονης και ομόφωνα ένοχος για τις πλημμεληματικές κατηγορίες. Ωστόσο το Δικαστήριο τον έκρινε ομόφωνα αθώο για την απόπειρα σε βάρος των αστυνομικών. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και έτσι του επέβαλλε συνολικά ποινή φυλάκισης 4 ετών και 10 μηνών με αναστολή. Υπενθυμίζεται ο κατηγορούμενος δεν είχε προφυλακιστεί και με την ποινή αυτή, στην οποία άσκησε και έφεση, δεν θα περάσει το κατώφλι της φυλακής.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Χρήστος Τσιμπούκης, μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr για την απόφαση του ΜΟΔ Μεσολογγίου ανέφερε : «Από το στάδιο της κύριας ανάκρισης ανέλαβα την υπεράσπιση του εντολέα μου και κατηγορούμενου σήμερα. Θέλω να τονίσω ότι ο ίδιος με την ποινική του μεταχείριση αισθάνεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της δίκης, ωστόσο θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι στα ποινικά δικαστήρια και δη σε τέτοια δικαστήρια με τέτοιες βαρύτατες ποινικές πράξεις, που εκδικάζονται από τα αρμόδια κακουργιοδικεία – σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Μεσολογγίου- δεν δικάζονται πράξεις, δικάζονται τα πρόσωπα που φέρονται να έχουν τελέσει πράξεις, δικάζονται οι προσωπικότητες. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν είχε κανένα λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης να έρχεται να υπερασπίζεται τον κατηγορούμενο. Σήμερα, νομίζω ότι αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό η προσωπικότητα του κατηγορουμένου. Αναδείχθηκαν όλα τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας και αποδομήθηκε στο σύνολό της η κατηγορία που βάρυνε τον εντολέα μου για την πράξη της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή σε βάρος των αστυνομικών. Αναγνωρίστηκε πράγματι μια ελαφρυντική περίσταση και έτσι η ποινική του μεταχείριση ήταν αυτή που έπεται μετά την αναγνώριση ενός τέτοιου ελαφρυντικού. Πλέον αναμένουμε την εκδίκαση στο δεύτερο βαθμό της υποθέσεως, όπου εκεί ελπίζουμε να αποδειχθούν στο σύνολό τους και όχι εν μέρει όλοι οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου τόσο σε πραγματικό, όσο και σε νομικό επίπεδο».