Επίσκεψη του ΚΕΔΑΣΥ Αιτωλοακαρνανίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου

“Το Μεσολόγγι είναι ο μέγας παιδαγωγός του Έθνους. Ο φωτεινότερος και εγκυρότερος. Διότι δεν δίδει, απλώς, το μέτρον του Ελληνικού χαρακτήρος. Συγχρόνως, τον δικαιώνει. Και συνεχώς τον κρατύνει και τον πλουτίζει με άτρομον σθένος και ωραίαν υπερηφάνειαν.”
Χρήστος Γ. Ευαγγελάτος 

Την Τετάρτη 05/04/2023 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη του προσωπικού του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Αιτωλοακαρνανίας και των μελών των  Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ) Αιτωλοακαρνανίας στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη, πλατεία Μάρκου Μπότσαρη στο Μεσολόγγι, ενόψει των Εορτών Εξόδου 2023. Οι εκπαιδευτικοί αρχικά είδαν την  σπουδαία έκθεση με τίτλο: «Το 1821 αποτυπωμένο στο ξύλο…με φωτιά!» του Δημήτρη Δετσαρίδη με έργα εμπνευσμένα από το 1821.

Στον πάνω όροφο, στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στην πόλη του Μεσολογγίου υπάρχει αντίγραφο της εικόνας « Η Έξοδος του Μεσολογγίου» του Θεόδωρου Βρυζάκη από τον Άγγελο Κασόλα, καθώς και τα όπλα του οπλαρχηγού Δημητρίου Μακρή. Ακόμα μπορεί κανείς να δει γκραβούρες, χάρτες, νομίσματα, μετάλλια, παραδοσιακές ενδυμασίες. Επίσης είδαν αντίγραφα Ελλήνων οπλαρχηγών, τον πίνακα «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» – αντίγραφο – του Eugène Delacroix, το πρωτότυπο έργο του Γάλλου ζωγράφου François-Émile de Lansac, «Η αυτοθυσία της μάνας», καθώς και το αντίγραφο του πίνακα «Η Επίθεση του Ιμπραήμ» του Giuseppe Pietro Mazzola, από τον Ιωάννη Κασόλα, βασισμένο σε χαλκογραφία Jean-Charles Langlois.

Η υποδοχή έγινε από τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου Νίκο Χαντζή και η ξενάγηση έγινε από τον διπλωματούχο ξεναγό Γιώργο Αποστολάκο. Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκος Δελέγκος καθώς και ο Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας Γιώργος Σωτηρακόπουλος. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ο απερχόμενος Προϊστάμενος του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Αιτωλοακαρνανίας Αθανάσιος Ρισβάς δέχτηκε ως αναμνηστικό δώρο βιβλία με την ιστορία της Ιεράς Πόλης για την προσφορά του στο χώρο της εκπαίδευσης και την άψογη συνεργασία που όλοι είχαν μαζί του εδώ και τέσσερα χρόνια.

Του ευχόμαστε τα καλύτερα στη νέα θέση εργασίας του ως Συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης με έδρα τη Διεύθυνση Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και περιοχή αρμοδιότητας του τις Διευθύνσεις Δ.Ε. και Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας και Ευρυτανίας.

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού
του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Αιτωλοακαρνανίας