Ηχηρή ανακατάταξη στη ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας δείχνουν μυστικές δημοσκοπήσεις

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης το επιτελείο της ΝΔ δεν γνώριζε το ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Αιτωλοακαρνανία. Τελικά αυτό έκλεισε την Πέμπτη 6/4 με υποψηφιότητες έκτακτης ανάγκης στις θέσεις των γυναικών.

Βέβαια αυτή η εικόνα με υποψηφιότητες που «κλειδώνουν» την τελευταία στιγμή είναι μάλλον ο κανόνας στη ΝΔ. Και αυτό γιατί πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα κόμματα η ΝΔ διαχρονικά θέλει να έχει μια «ελεγχόμενη» κοινοβουλευτική ομάδα. Σε βαθμό που κάποιοι αρχηγοί της με ευχαρίστηση θα καταργούσαν το σταυρό προτιμήσεως. Το κάνουν αυτό εμμέσως με τις υποψηφιότητες έκτακτης ανάγκης που δεν έχουν απολύτως καμία ελπίδα εκλογής.

Στην Αιτωλοακαρνανία τα τελευταία 20 περίπου χρόνια υπάρχει μια παγιωμένη κατάσταση ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της γαλάζιας παράταξης. Κάποια στιγμή ίσως έρθει η ώρα για αλλαγές έστω και μικρής κλίμακας. Προς τα εκεί δείχνουν ευρήματα μυστικών δημοσκοπήσεων του τελευταίου διαστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr σε αντίθεση με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που γίνονταν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, δημοσκοπήσεις του Μαρτίου αναφορικά με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ δείχνουν μια ηχηρή ανακατάταξη. Η κατάταξη των υποψηφίων της ΝΔ σε δημοσκοπικό επίπεδο μέχρι πρότινος ήταν ίδια με τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των εκλογών του 2019. Όμως από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ημερομηνία των εκλογών φαίνεται πως σε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία υπήρξε μια μετατόπιση ως προς τις προτιμήσεις τους. Επιπλέον σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος μεσολάβησε και το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που φάνηκε να πλήττει ακόμη και την αξιοπιστία του Κ. Μητσοτάκη, να ενισχύσει συνολικά τη δυσαρέσκεια προς το πολιτικό σύστημα, αλλά και τα πρόσωπα που έχουν περάσει από θέσεις ευθύνης.

Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι μιλάμε για τη Νέα Δημοκρατία, στην οποία και οι μικρές αλλαγές δεν είναι καθόλου εύκολες. Και οι ανακατατάξεις προφανώς είναι σχεδόν αδύνατον να συμβούν εκεί που υπάρχουν διαφορές 6 ή 8 χιλιάδων σταυρών. Μια διαφορά όμως της τάξης των 4.000 σταυρών είναι πιθανότερο να παλεύεται.