Το «πάγωμα» των στεγαστικών μέχρι τις… νέες εθνικές εκλογές

Οπωσδήποτε η πρωτοβουλία είναι πολύ θετική. Το “πάγωμα” των δόσεων για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια, “παγώνει” έναν πονοκέφαλο για τους δανειολήπτες, τη σημερινή, αλλά και την επόμενη κυβέρνηση, αφού το μέτρο θα έχει ισχύ για ένα χρόνο.

Ο πονοκέφαλος «παγώνει» ακόμη στην απευκταία περίπτωση που η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια. Όμως η εκτίμηση των περισσότερων οικονομικών αναλυτών, όπως και τα μηνύματα που εκπέμπονται από την ΕΚΤ είναι ότι αυτός ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων αν δεν έχει κλείσει ήδη, σύντομα θα κλείσει και δεν θα τραβήξει ένα έτος ακόμη.

Το “πάγωμα” όμως αφορά διάστημα ενός έτους. Και αποκαλύπτει αυτό που όλοι υποψιάζονται. Η όποια κυβερνητική πλειοψηφία προκύψει από τις κάλπες που έχουμε μπροστά μας τους επόμενους μήνες, όσες κι αν είναι αυτές, θα έχει θνησιγενή χαρακτηριστικά. Δεν θα μπορεί να αντέξει το βάρος των μεγάλων προβλημάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί.

Και κάπως έτσι, το 2024, πιθανότατα το καλοκαίρι, μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου και αρκετά πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε νέες εθνικές εκλογές.