Αβέρτα στα Πανεπιστήμια, αλλά για το πότε θα βγείτε θα ευθύνεστε μόνο εσείς…

Μια από τις εύκολα διακριτές διαφορές μεταξύ των κομμάτων, αφορά την Παιδεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάροντας και στην ψήφο των 17άρηδων υπόσχεται την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Από τη στιγμή που πλέον ψηφίσουν οι 17αρηδες θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή η υπόσχεση είναι σχεδόν… «χυδαία», όμως δεν θα σταθούμε εκεί.
Το ζήτημα είναι να μας απαντήσουν τα κόμματα και ιδίως όσα εναντιώνονται στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στο γιατί οι ρυθμοί αποφοίτησης από τα Πανεπιστήμια μειώνονται συνεχώς.

Πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Πατρών δημοσίευσε τα στοιχεία των δύο προηγούμενων ακαδημαϊκών ετών, όπου από τους αποφοιτήσαντες ένα ποσοστό της τάξης του 9 με 12% πήραν πτυχίο στην ώρα τους. Παράλληλα τα Πανεπιστήμια συσσωρεύουν φοιτητές, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών τα προηγούμενα χρόνια εισήχθησαν περίπου 6.500 φοιτητές το χρόνο, αλλά αποφοίτησαν μόνο περίπου 4.500 και από αυτούς μόνο οι περίπου 600 πήραν πτυχία στην ώρα τους.

Σίγουρα σε μικρό βαθμό κάποιοι μπορεί να καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους για λόγους προσωπικούς, υγείας ή και οικονομικούς λόγους. Όμως αυτό σίγουρα δεν μπορεί παρά να είναι η μειοψηφία ανάμεσα σε όσους καθυστερούν να πάρουν το πτυχίο τους. Μήπως η πλειονότητα απλώς δυσκολεύεται να πάρει το πτυχίο, γιατί απλώς βρέθηκε εκεί χωρίς τα απαραίτητα «εφόδια»; Μήπως επειδή έχουμε φτιάξει ένα σχολείο που αρκεί να ξέρεις να γράφεις το όνομά σου για να πάρεις απολυτήριο λυκείου; Και μήπως όταν κάποιοι για πρώτη φορά συναντούν στη ζωή τους μια πραγματική αξιολόγηση, απλώς τα βρίσκουν σκούρα;