Το δημογραφικό δεν το βλέπει το πολιτικό σύστημα, ούτε οι συνταξιούχοι

Aς το δουν τουλάχιστον οι 35άρηδες

Εκλογές έχουμε, να μην έχουμε και αιτήματα των κοινωνικών φορέων και των συνδικάτων. Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη το Σωματείο Συνταξιούχων Αιτωλοακαρνανίας σε ανακοίνωσή του λέει ότι δεν πείθεται από τη δέσμευση του υπουργού για μη αύξηση των ηλικιακών ορών συνταξιοδότησης, γιατί ο υπουργός στήριξε αυτή τη δέσμευσή του στη μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω του covid.

«Δηλαδή 2-3 πανδημίες ακόμα να μας βρουν με 35.000 νεκρούς η κάθε μία το σώσαμε το συνταξιοδοτικό για μια 10ετία» σχολιάζει το Σωματείο και παρατηρεί ακόμη ότι «τέτοια απανθρωπιά, τέτοια ηθική παρακμή, μόνο στα πιο αυταρχικά καθεστώτα και στις δικτατορίες συναντάμε».

Ας δεχθούμε, χάριν της συζητήσεως, ότι ο Χατζηδάκης είναι απάνθρωπος. Μπορούν όμως οι συνταξιούχοι να μας απαντήσουν πως θα γίνει όταν το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται τα όρια ηλικίας να μην αυξάνονται και να αυξάνονται και οι συντάξεις, όταν παράλληλα η χώρα έχει μείζον δημογραφικό πρόβλημα; Αυτό το ερώτημα δυστυχώς ούτε το πολιτικό σύστημα της χώρας, ούτε οι συνταξιούχοι έχουν μπορέσει, ούτε μάλλον θέλουν, να το απαντήσουν. Όσο όμως κάνουμε άρνηση πραγματικότητας θα φτάσουμε σε κάποιο σημείο που το σύστημα θα καταρρεύσει και δεν θα παίρνει κανείς σύνταξη. Η αναλογία εργαζομένων συνταξιούχων πριν μερικά χρόνια που είχαμε υψηλή ανεργία κόντεψε να φτάσει το ένας προς ένα. Τώρα έχει βελτιωθεί λίγο αφού μειώθηκε λίγο και η ανεργία. Παρ’ όλα αυτά ο παράγοντας δημογραφικό είναι αμείλικτος και θα τον βρουν μπροστά τους, αν όχι όλοι οι σημερινοί συνταξιούχοι, σίγουρα όσοι είναι σήμερα στην παραγωγική ηλικία και θα συνταξιοδοτηθούν σε 20 ή 30 χρόνια.