Αιτωλοακαρνανία : Οι αντικειμενικές “έφαγαν” τη μισή μείωση του ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες μοιράστηκαν τη μείωση : Ένα δισ. ευρώ στην αντικειμενική αξία των ακινήτων πρόσθεσε η ένταξη περιοχών στο σύστημα

Η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ για το φετινό ΕΝΦΙΑ. Η μείωση είναι μεν σημαντική ωστόσο θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερη ακόμη, αν τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, βάσει των οποίων προσδιορίζεται και ο ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα η είσοδος στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων εκατοντάδων οικισμών σε όλη τη χώρα και στην Αιτωλοακαρνανία, οδήγησε τελικά συνολικά μιλώντας σε μικρότερη του αναμενομένου μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σχεδόν 7 δισ. ευρώ η ακίνητη περιουσία των Αιτωλοακαρνάνων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ η ακίνητη περιουσία των Αιτωλοακαρνάνων (φυσικών και νομικών προσώπων) μέχρι το 2021 προσδιορίζονταν στα 5,9 δισ. ευρώ, ωστόσο το 2022 με την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, η περιουσία των Αιτωλοακαρνάνων αποτιμήθηκε στα 7,1 δισ. ευρώ και φέτος μετά από κάποιες μικροδιορθώσεις που έγιναν στα 6,9 δισ. ευρώ. Προστέθηκε δηλαδή ένα δισεκατομμύριο στην αντικειμενική αξία των ακινήτων. Πόσο που σε ποσοστιαία κλίμακα αντιστοιχεί σε αύξηση σχεδόν 17% στην αντικειμενική αξία των ακινήτων στην Αιτωλοακαρνανία.

23.204 φυσικά πρόσωπα απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ

Από την άλλη φέτος το θετικό είναι ότι σημαντική οικονομική ανάσα πήραν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς 23.204 φυσικά πρόσωπα και 173 νομικά πρόσωπα πήραν απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 12.000 ευρώ αν πρόκειται για τον άγαμους ή έως 15.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι με 2 παιδιά) και με την προϋπόθεση ότι η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Για το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 108.565 φυσικά πρόσωπα και 844 νομικά πρόσωπα θα κληθούν να καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ 21,5 εκατ. ευρώ. Λόγω της μείωσης του φόρου από την πλευρά της κυβέρνησης ο ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται συνολικά στην Αιτωλοακαρνανία είναι 4,2 εκατ. ευρώ μικρότερος από το ποσό που βεβαιώθηκε το 2021 (25,7 εκατ. ευρώ), δηλαδή πριν ενταχθούν αρκετές περιοχές στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και αυξηθεί συνολικά η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας των Αιτωλοακαρνάνων. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 ο ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνονταν στην Αιτωλοακαρνανία έφτανε τα 32 εκατ. ευρώ.

Την τελευταία τετραετία ο βεβαιωμένος ΕΝΦΙΑ στην Αιτωλοακαρνανία μειώθηκε σε ανάλογο ποσοστό, δηλαδή σχεδόν κατά 17%, λόγω της ανάλογης αύξησης της συνολικής αποτίμησης της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων από την ένταξη στο σύστημα αρκετών περιοχών, που μέχρι το 2021 δεν εντάσσονταν στο σύστημα.

Διορθώσεις από το 2024

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει συλλέξει από τους δήμους της χώρας τις προτάσεις τους για τις αντικειμενικές αξίες στην περιοχή τους και σχεδόν το σύνολο των δήμων προτείνει σημαντικές μειώσεις για διάφορους λόγους. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν από τη νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή και η προοπτική είναι πως όποιες διορθώσεις – μειώσεις γίνουν θα εφαρμοστούν για τους φόρους που θα υπολογιστούν το 2024.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει προτείνει προς το ΥΠΟΙΚ να υπάρξει οριζόντια μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εννέα δημοτικές ενότητες που αποτέλεσαν με το Αγρίνιο το νέο «καλλικρατικό» Δήμο Αγρινίου. Ενώ όσον αφορά τον αστικό ιστό του Αγρινίου η πρόταση είναι στο κέντρο της πόλης οι τιμές να παραμείνουν αμετάβλητες, ενώ να υπάρξει μείωση κατά 20% των αντικειμενικών αξιών στις ζώνες Δ και Ε.