Μια καταδίκη και μια αθώωση για την κατάληψη στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο

Σε δεύτερο βαθμό εκδικάστηκε η μαθητική κατάληψη

Με την καταδίκη ενός μαθητή και την αθώωση ενός άλλου ολοκληρώθηκε χθες στο Δικαστήριο Ανηλίκων Αγρινίου η εκδίκαση της υπόθεσης των καταλήψεων που έλαβαν χώρα στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου στα μέσα Οκτωβρίου του 2020.

Πέρυσι σε πρωτόδικο βαθμό το Δικαστήριο Ανηλίκων καταδίκασε εννέα μαθητές του 1ου Γυμνάσιου Αγρινίου για το αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, επιβάλλοντάς τους εν είδει ποινής το αναμορφωτικό μέτρο της επίπληξης και της ανάθεσης αυτών υπό την επιμέλεια της Υπηρεσίας Ανηλίκων για ένα έτος. Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο είχε τελέσει υπό κατάληψη για μία διδακτική ώρα την πρώτη μέρα και για την επόμενη σχολική μέρα, χωρίς όμως να σημειωθούν φθορές ή βανδαλισμοί στο σχολικό κτίριο.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια μετά την καταγγελία της διεύθυνσης του σχολείου στις Αρχές και απασχόλησε ευρύτερα την τοπική κοινωνία του Αγρινίου καθώς είχε πυροδοτήσει την αντίδραση την αντίδραση της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας επικρίνοντας το γεγονός ότι η κατάληψη έφτασε στις δικαστικές αίθουσες.

Εκ των μαθητών άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση δύο μαθήτριες και έτσι η υπόθεση εκδικάστηκε χθες σε δεύτερο βαθμό, με το Δικαστήριο να επιβεβαιώνει την απόφαση για τη μια και να αθωώνει τη δεύτερη, κρίνοντας ότι δεν βρέθηκε στο χώρο του σχολείου, όταν έγινε η κατάληψη. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε σε αυτό το σημείο ότι οι όροι «αθώος» ή «ένοχος» καταχρηστικά χρησιμοποιούνται εδώ, καθώς στις περιπτώσεις των ανηλίκων απλώς κρίνεται αν τελέστηκε ή όχι το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο ανήλικος, γι΄αυτό και δεν μιλάμε για ποινές, αλλά για αναμορφωτικά μέτρα. Έτσι στην περίπτωση της μαθήτριας που κρίθηκε ότι τέλεσε την πράξη, τα αναμορφωτικά μέτρα που αποφάσισε το Δικαστήριο θα ισχύουν από εδώ και στο εξής.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η διαδικασία χθες στο Δικαστήριο κράτησε περίπου τέσσερις ώρες, ενώ υπήρξαν και κάποιες μικροεντάσεις ανάμεσα στους μάρτυρες του κατηγορητηρίου και την υπεράσπιση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της μαθήτρια που κρίθηκε ότι δεν συμμετείχε στην κατάληψη, Χρήστος Τσιμπούκης, μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr για την απόφαση του Δικαστηρίου ανέφερε: «Σε μια πλουραλιστική αποδεικτική διαδικασία, είχαμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε σε δεύτερο βαθμό όλους τους αρνητικούς της κατηγορίας ισχυρισμούς, που βαραίνουν την ανήλικη μαθήτρια. Μου ανετέθη πριν από ελάχιστες ημέρες ο φάκελος της δικογραφίας που αφορά την συγκεκριμένη μαθήτρια, που κρίθηκε ότι δεν τέλεσε την πράξη, με λίγα λόγια δηλαδή κρίθηκε αθώα. Διαπίστωσα από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχαν πάρα πολλά κενά σε ό,τι αφορά τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας, έτσι όπως της είχε αποδοθεί και έτσι όπως είχε κριθεί στο πρώτο βαθμό ότι είχε τελέσει. Με συγκεκριμένα στοιχεία που έχουν να κάνουν κυρίως με το χωροταξικό σχεδιασμό του σχολείου κρίθηκε ότι δεν συμμετείχε στην εν λόγω κατάληψη και πλέον θεωρώ ότι η ίδια και η οικογένειά της αισθάνονται δικαιωμένοι από την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης».