Αιτωλοακαρνανία : «Βonus» σταυρών από το… χωριό

Καλά κρατεί o τοπικιστικός σταυρός στην Αιτωλοακαρνανία 

Και σε αυτές τις εκλογές επιβεβαιώθηκε ότι χιλιάδες εκλογείς επιλέγουν να δώσουν το σταυρό της προτίμησης τους με τοπικιστικά κριτήρια στους υποψήφιους. Πόσο μάλλον σε πολυεδρικές εκλογικές περιφέρειες και περιοχές με τις ιδιαιτερότητες που έχει η Αιτωλοακαρνανία, όντας ο μεγαλύτερος νομός σε έκταση, με αρκετές πόλεις και κωμοπόλεις. Έτσι λοιπόν αρκετοί υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές κατάφεραν να πάρουν από την περιοχή από την οποία κατάγονται μία σημαντική «προίκα» σε σταυρούς, προκειμένου να διεκδικήσουν την εκλογή τους στη Βουλή. Εξάλλου όπως έλεγε και το παλιό ρητό, αν δεν ψηφιστεί κάποιος στο… χωριό του τι μπορεί να περιμένει…

Στο Δήμο Ναυπακτίας, για παράδειγμα, ο Θανάσης Παπαθανάσης, έχοντας διατελέσει στο παρελθόν και δήμαρχος της περιοχής, κατάφερε όχι απλά να είναι πρώτος σε σταυρούς, αλλά να πάρει μία σημαντική διαφορά περίπου 2.700 σταυρών από το δεύτερο, που ήταν ο Κώστας Καραγκούνης, γεγονός που αναμφίβολα τον βοήθησε αρκετά στην εκλογή του. Η τοπικιστική ψήφος αποτυπώθηκε και στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος δεν κατάφερε να εκλεγεί ξανά βουλευτής. Η περιοχή του Δήμου Ναυπακτίας του έδωσε μία διαφορά 1.000 σταυρών περίπου από τη Χριστίνα Σταρακά, η οποία όμως αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετή για την εκλογή του.

Και το Μεσολόγγι ψήφισε εν πολλοίς με τοπικιστικά κριτήρια. Στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ο Σπήλιος Λιβανός που τελικά συνολικά έμεινε τέταρτος σε σταυρούς, στο Μεσολόγγι κατάφερε να είναι πρώτος με μία διαφορά σχεδόν 500 σταυρών αφήνοντας δεύτερο το Μάριο Σαλμά, που εκλέχθηκε πρώτος βουλευτής της γαλάζιας παράταξης. 2.000 σταυρούς έδωσε επίσης το Μεσολόγγι «προίκα» στον Γρηγόρη Θεοδωράκη. Ο νεοεκλεγείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που κατάγεται από το Μεσολόγγι κατάφερε να έχει αυτή την σημαντικότατη διαφορά στον τόπο καταγωγής του, που αναμφίβολα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογή του. Μάλιστα στο δήμο Μεσολογγίου δεύτερος στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ο Σταύρος Καραγκούνης, που κατάγεται επίσης από την περιοχή, αν και συνολικά στην Αιτωλοακαρνανία κατετάγη πέμπτος. Πέμπτος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ κατετάγη ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ωστόσο έχοντας διατελέσει δήμαρχος της περιοχής κατάφερε στο δήμο του να είναι δεύτερος σε σταυρούς με πολύ μικρή διαφορά πίσω από τη Χριστίνα Σταρακά.

Ο τοπικιστικός σταυρός «αποτυπώθηκε» και στην Αμφιλοχία. Η Φωτεινή Παντιώρα ήρθε πρώτη στον τόπο καταγωγή της με μια διαφορά 500 σταυρών από το Γιώργο Βαρεμένο. Αντίστοιχα και ο Μάριος Σαλμάς στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε από τον τόπο καταγωγής του να πάρει μία «προίκα» περίπου 600 σταυρών από το δεύτερο Κώστα Καραγκούνη. Παρόμοια εικόνα και στο Ξηρόμερο, όπου ο τέταρτος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Πάνος Τρυφιάτης κατάφερε να είναι πρώτος και στο Δήμο Ξηρομέρου αλλά και στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι σε αυτούς τους δύο δήμους στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας οι Μάριος Σαλμάς και Κώστας Καραγκούνης ήρθαν σχεδόν ισοπαλία… με τη διαφορά των σταυρών μεταξύ τους να μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Στο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας, το Αγρίνιο, οφείλει σε σημαντικό βαθμό την εκλογή του στη Βουλή ο Μίλτος Ζαμπάρας, αφού κατάφερε να πάρει από την περιοχή μία υπέρ του διαφορά περίπου 1.000 σταυρών από το δεύτερο Γιώργο Βαρεμένο και αφήνοντας τρίτο τον επίσης Αγρινιώτη Θάνο Μωραΐτη με περίπου 1.600 σταυρούς διαφορά. Αντίστοιχα το Αγρίνιο έδωσε στη Χριστίνα Σταρακά μία «προίκα» περίπου 1.400 σταυρών. Τέλος στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ο Γιώργος Σταμάτης πήρε από την περιοχή του Δήμου Αγρινίου περίπου τους μισούς σταυρούς από όσους πήρε σε όλη την Αιτωλοακαρνανία, ενώ χωρίς να υπάρχει κάποιος άλλος αμιγώς Αγρινιώτης στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, το Αγρίνιο έδωσε στον Μάριο Σαλμά μία διάφορα περίπου 800 σταυρών από τον δεύτερο Κώστα Καραγκούνη.

Και φυσικά η τάση της τοπικιστικής ψήφου ισχύει και στα μικρότερα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αρκεί: Ο Λεωνίδας Παλαιοδήμος, υποψήφιος της «Εθνικής Δημιουργίας», που τελικά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε 1%, στον τόπο καταγωγής του, τη Δημοτική Ενότητα Θεστιέων, κατάφερε να φέρει το εν πολλοίς άγνωστο κόμμα του πέμπτο πίσω από το ΚΚΕ με ποσοστό 5,75%.

Βέβαια για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής σε μια δύσκολη περιοχή όπως η Αιτωλοακαρνανία δεν αρκεί να ψηφιστεί στο… χωριό του. Απαιτείται καλό πλασάρισμα και στα… υπόλοιπα χωριά. Όμως αν κάποιος καταφέρει να «μπετονάρει» τις ψήφους στο… χωριό, παίρνει αναμφίβολα μια καλή ώθηση για να «παλέψει» την εκλογή του.