Δεύτερες εκλογές : Η «ανοικτή» έδρα στην Αιτωλοακαρνανία

Τέταρτη έδρα για τη ΝΔ στις δεύτερες εκλογές ή θα διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη δική του;

Κατά τα τέσσερα έβδομα αλλάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της Αιτωλακαρνανίας, καθώς η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου σημαδεύεται από τη διάθεση των Αιτωλοακαρνάνων να αλλάξουν πρόσωπα. Ωστόσο η κατανομή των εδρών της Αιτωλοακαρνανίας δεν άλλαξε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση όμως η κατανομή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι ίδια…Και με βάση το συσχετισμό δυνάμεων που προέκυψε από την κάλπη, αν υπάρχει ενδεχόμενο για κάποια αλλαγή, η πιο πιθανή είναι η ΝΔ να εκλέξει τέταρτη έδρα…

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, όπου υπήρξαν γενικότερες ανακατατάξεις, με το Μάριο Σαλμά να κατακτά την πρωτιά, ο Σπήλιος Λιβανός όντας τέταρτος έμεινε εκτός Βουλής. Όμως ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί βάσιμα να ελπίζει στην εκλογή του στην εκλογική αναμέτρηση που θα ακολουθήσει, καθώς υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η ΝΔ να εκλέξει και τέταρτη έδρα στην Αιτωλοακαρνανία λόγω του εκλογικού συστήματος. Μιλάμε όμως για πιθανότητες καθώς η κατανομή των εδρών για την ΝΔ με την ενισχυμένη αναλογική θα είναι ευνοϊκότερη, όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει κάτι, όταν π.χ. υπάρχουν δύο κόμματα που βρίσκονται στο 2,9% και στο κατώφλι της βουλής. Εξάλλου, η διάφορα έκπληξη των 20 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ίσως διευρυνθεί περισσότερο, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι βρίσκεται σε κατάρρευση, ίσως όμως περιοριστεί λίγο, λόγω της εκτιμώμενης αποχής που λογικά θα είναι μεγαλύτερη και της σιγουριάς που δίνει η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στην πρώτη αναμέτρηση.

Αντίστοιχα στις επόμενες κάλπες, που δεν υπάρχουν σταυροί προτίμησης, ενδεχομένως να τεθεί υπό αμφισβήτηση η δεύτερη έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία, που σήμερα φαίνεται ότι καταλαμβάνει ο Γρηγόρης Θεοδωράκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις έδρες του στην περιοχή θεωρητικά μπορεί να αισθάνεται πιο σίγουρος από τη στιγμή που καταγράφει σε τοπικό επίπεδο υψηλότερα ποσοστά από το πανελλαδικό του μέσο όρο. Όμως στο ενδεχόμενο που διαφορά «ανοίξει» ή μπουν και άλλα κόμματα στην βουλή, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Το σενάριο να απολέσει το ΚΚΕ την έδρα μοιάζει το πλέον απίθανο αφού το ΚΚΕ ακόμη κι όταν πήρε ποσοστό κάτω από 5% πανελλαδικά στις εκλογές του 2012 κατάφερε να βγάλει έδρα στην Αιτωλοακαρνανία.