Μεσολόγγι : Οργισμένη αντίδραση στην αποτρεπτική τιμή για τα σκουπίδια

Κ. Λύρος : 200 ευρώ τον τόνο είναι γελοίο ηθικά, πολιτικά και νομικά

Με οργισμένο τρόπο αντέδρασε για πρώτη φορά δημόσια ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, στην πρόσφατη απόφαση του Συνδέσμου Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Παλαίρου να αυξήσει το κόστος διαχείρισης ανά τόνο απορριμμάτων για τα σκουπίδια του Μεσολογγίου από τα 40 στα 200 ευρώ.

Με τον πενταπλασιασμό του κόστους ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας επιχειρεί με ντρίπλα… να αποτρέψει τη μεταφορά 12.000 τόνων απορριμμάτων από το Μεσολόγγι στο ΧΥΤΑ Παλαίρου. Αντιδρώντας για τον επικείμενο κορεσμό του ΧΥΤΑ, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Παλαίρου επιχειρεί να αποτρέψει τη μεταφορά των απορριμμάτων επιβάλλοντας μια αποτρεπτική τιμή για το κόστος διαχείρισής τους. Αυτό το σκεπτικό είχε εξάλλου ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να είναι η τιμή αποτρεπτική, ώστε να μην υπάρχει διάθεση από άλλους Δήμους να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στην Πάλαιρο. Με την απόφαση πάντως του ΧΥΤΑ Παλαίρου και συνυπολογίζοντας και το τέλος ταφής (25 ευρώ ανά τόνο) το κόστος για να μεταφέρει ο Δήμος Μεσολογγίου τα σκουπίδια του στην Πάλαιρο εκτοξεύεται σε περίπου δύο εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος αντέδρασε έντονα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ανάξιο λόγο να απαντήσει σε αυτή την απόφαση των ιθυνόντων του ΧΥΤΑ Παλαίρου. «Κάποιοι είναι πολιτικοί με την κακή έννοια» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Λύρος και πρόσθεσε : «τους αφήνω στην κρίση των Αιτωλοακαρνάνων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι γελοίο ηθικά, πολιτικά και νομικά και δεν θα γίνει».

«Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε το χαρταετό που θέλει να πετάει ο καθένας» είπε ακόμη σε οργισμένο ύφος ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το τι μέλλει γενέσθαι, ούτε αν θα αναγκαστεί ο Δήμος Μεσολογγίου να αυξήσει τα δημοτικά τέλη, που ήταν το σχετικό ερώτημα του Π. Παπαδόπουλου, δημοτικού συμβούλου της «Συμμαχίας για το Μέλλον».

Αν ο Δήμος Μεσολογγίου δεν ανταποκριθεί στην… αποτρεπτική τιμή του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου ενδεχομένως σύντομα να υπάρξει ξανά πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Μεσολόγγι. Ενώ καθώς η χώρα βρίσκεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν είναι εύκολο ο Δήμος Μεσολογγίου να επιδιώξει παρέμβαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να βρεθεί μια «χρυσή τομή» με το ΧΥΤΑ Παλαίρου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας επικαλούμενος τον κορεσμό του ΧΥΤΑ αρνήθηκε να εκτελέσει την απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα στη συνέχεια ο δήμαρχος Μεσολογγίου να προβεί σε καταγγελία ενώπιον των δικαστικών αρχών για τη στάση των αρμοδίων του ΧΥΤΑ, με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας Κ. Τσακάλη να βρίσκεται στο αυτόφωρο.

Η αντίδραση του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας αρχικά ήταν ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα, δηλαδή αίτησης ακύρωσης, αίτησης αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής ενώπιον του ΣτΕ κατά του εντέλλεσθε του Υπ. Περιβάλλοντος και στη συνέχεια να επιβάλλει την… αποτρεπτική τιμή στο κόστος διαχείρισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το έργο της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου ξεμπλόκαρε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και προσεχώς θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ωστόσο μέχρι την ολοκλήρωσή του ο Δήμος Μεσολογγίου για μερικούς μήνες ακόμη θα έχει ανάγκη να μεταφέρει αλλού τα σκουπίδια του. Επομένως, ζητείται «ανακωχή» με την Πάλαιρο…