Ανακαινίζονται τα Κέντρα Υγείας Ναυπάκτου, Βόνιτσας και Χαλκιόπουλου

«Τρέχει» από το ΤΑΙΠΕΔ διαγωνισμός

Από τις αρχές του έτους η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες, υλοποιεί συνολικά 28 διαγωνισμούς με προϋπολογισμό 144,2 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για την αναβάθμιση των υποδομών σε 28 Νοσοκομεία, 57 Κέντρα Υγείας και τρία Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ) σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ειδικότερα, οι διαγωνιστικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων Νοσοκομείων έχουν προϋπολογισμό 63,8 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνοι που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Πολυδύναμων Ιατρείων σε 80,4 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των διαγωνισμών που είναι ήδη στον «αέρα» περιλαμβάνεται και ο διαγωνισμός της 6ης ΥΠΕ, ύψους 10,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση επτά Κέντρων Υγεία στην περιοχή ευθύνης της και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα Κέντρα Υγείας Ναυπάκτου, Βόνιτσας και Χαλκιόπουλων. Μάλιστα η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών για το διαγωνισμό αυτό έχει οριστεί για τις 28 Ιουνίου.

Η «ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας» εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στην ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα Κέντρα Υγείας έχουν κατασκευαστεί κατά κύριο λόγο την δεκαετία του 1980 και έχουν επιφάνεια που κυμαίνεται μεταξύ 700 τ.μ. και 1.300 τ.μ. περίπου και περιλαμβάνουν ένα ή δύο επίπεδα. Η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας στοχεύει στην ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, δηλαδή στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και δικτύων τους και γενικότερα της κατάστασης των κτιριακών υποδομών τους (τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες κ.λπ.).

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της ανακαίνισης των Κέντρων Υγείας προβλέπεται και η ανάπτυξη Ιατρείων Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων εντός των δομών της ΠΦΥ. Στο χώρο αυτό θα εγκατασταθούν αναμονές από όλα τα απαραίτητα δίκτυα ( ηλεκτρικά- αέριων κ.λπ. )

Πρόκειται για παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα, δεδομένου ότι θα συμβάλλουν στη ριζική αναμόρφωση των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προς όφελος των πολιτών και της εθνικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα συμβάλλουν, επίσης, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και της επίτευξης των εθνικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός Μονάδων Υγείας θα αναβαθμιστεί ενεργειακά.

Έρχονται και νέοι διαγωνισμοί

Άμεσα θα εκκινήσουν νέοι διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ για την ανακαίνιση εννέα Νοσοκομείων, 45 Κέντρων Υγείας και ενός ΠΠΙ, συνολικού προϋπολογισμού 81,8 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να δημοσιεύσει δεκάδες νέους διαγωνισμούς για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων σε πάνω από 40 Νοσοκομεία και 50 Κέντρα Υγείας και ΠΠΙ, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε νησιά και σε ακριτικές περιοχές. Συνολικά, το Ταμείο έχει αναλάβει έως τώρα να δημοπρατήσει έργα σε 96 Νοσοκομεία και περισσότερα από 150 Κέντρα Υγείας και ΠΠΙ με προϋπολογισμό 453 εκατ. ευρώ. Τα έργα είναι ενταγμένα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.