Η εορτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής εορτάζει η Εκκλησία μας την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 και την Δευτέρα 5 Μαΐου τιμά το Πανάγιο Πνεύμα, το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός την Κυριακή της Πεντηκοστής και ώρα 7:30’ θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Όρθρου και θα τελέσει την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Αμέσως μετά θα προεξάρχει του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος και θα αναγνώσεις τις ευχές της Γονυκλισίας.

Την εορτή της Αγίας Τριάδος, στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, πανηγυρίζουν οι εξής Ιεροί Ναοί, κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Αγρινίου
Την παραμονή της εορτής και ώρα 19:00’ θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός προεξάρχοντος του αρχιμ. Μακαρίου Αντωνόπουλου, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο.
Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.
Στον μεθέορτο Εσπερινό, το απόγευμα της Δευτέρας και ώρα 19:00’ θα προεξάρχει και θα κηρύξει τον θείο λόγο ο Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης.

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Παναιτωλίου
Την παραμονή της εορτής και ώρα 19:00’ θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Τον θείο λόγο θα κηρύξει ο Ιεροκήρυξ, Αρχιμ. Παύλος Ντανάς.

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σαρδινίων
Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Αρχιμ. Ζαχαρία Σπυρόπουλου, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεσθεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφου, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο.

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Λουτρά Σταμνάς
Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Ανήμερα της εορτής θα τελεσθεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος και ομιλούντος του Αρχιμ. Λαυρεντίου Καρανάσιου.

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Φλωριάδος
Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Ανήμερα της εορτής θα τελεσθεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Μακαρίου Αντωνοπούλου.