Αποχετευτικό Παναιτωλίου – Καινούργιου: «Τέλος χρόνου» το 2023 για το έργο – «μνημείο» καθυστερήσεων

Το πολύπαθο έργο του αποχετευτικού δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Θεστιέων του Δήμου Αγρινίου έλαβε την όγδοη (!) κατά σειρά παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσής του μέχρι το τέλος 2023.

Είναι η τελευταία παράταση που δίνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο συγκεκριμένο έργο στο πλαίσιο της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου του ΕΣΠΑ. Η τελευταία αυτή παράταση δόθηκε εξ’ αιτίας της καθυστέρησης που υπήρξε στην έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης, που κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.

Η συμπληρωματική σύμβαση είναι της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ (για την ακρίβεια 857.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και οι εργασίες που αυτή προβλέπει κρίθηκαν απολύτως αναγκαίες, προκειμένου το έργο με την ολοκλήρωσή του να καταστεί λειτουργικό. Μεταξύ άλλων με τη συμπληρωματική σύμβαση «τακτοποιούνται» εργασίες που προέκυψαν λόγω αστοχιών της αρχικής μελέτης, όπως για παράδειγμα η δαπάνη κατασκευής τμημάτων αγωγών 157μ στο Καινούργιο και 149μ. στο Παναιτώλιο λόγω μετατόπισης του αντλιοστασίου.

«Μνημείο» καθυστερήσεων

Το έργο του αποχετευτικού δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Θεστιέων του Δήμου Αγρινίου, που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μνημείο» καθυστερήσεων, είχε αρχική προθεσμία περαίωσης στα μέσα του 2018 και έκτοτε λαμβάνει απανωτές παρατάσεις, καθώς πορεύεται μέσα από διαδοχικά προβλήματα, που φαίνεται να μην έχουν τελειωμό. Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι καθώς πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και έχει ήδη γίνει «γέφυρα» στη τρέχουσα προγραμματική περίοδο, θα πρέπει εντός του 2023 να ολοκληρωθεί για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης και μείνει ημιτελές.

Έξι χρόνια στον πάγο

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2010 οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η μη ολοκλήρωσή του 12 ολόκληρα χρόνια μετά κρατά τη συγκεκριμένη παραλίμνια περιοχή σε μη συμμόρφωση με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ «για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής είχε δημοπρατηθεί από το 2010, από τον πρώην δήμο Θεστιέων, ωστόσο η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε στα μέσα του 2016, καθώς ανέκυψαν διάφορες νομικές εμπλοκές από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις δικαστικές διαμάχες των συμμετεχόντων εργολάβων στο διαγωνισμό του έργου. Ενώ καθυστερήσεις υπήρξαν και στην «μετάβαση» του έργου στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο του ΕΣΠΑ. Ανάδοχος του έργου «Κ/Ξ «ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ – Κ/Ξ Γ.Θ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ – ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ» και το ποσό της αρχικής σύμβασης ανέρχεται στα 4,8 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει το έργο

Κατασκευάζεται το υπολειπόμενο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας Καινούργιο και Παναιτώλιο συνολικού μήκους 33.300 μμ, 3 αντλιοστάσια (ένα στο Καινούργιο και δύο στο Παναιτώλιο) και ο καταθλιπτικός αγωγός ΚΑ1 μήκους 5.939 μμ που μεταφέρει το σύνολο των λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο Α/Σ Α1 στο Παναιτώλιο μέχρι τον υφιστάμενο κεντρικό αποχετευτικό αγωγό του Αγρινίου.