Έρχονται μειώσεις των αντικειμενικών αξιών σε δεκάδες περιοχές

Μετά τις εκλογές θα παραδώσει η ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών στο νέο οικονομικό επιτελείο της εισηγήσεις της για τις μειώσεις των τιμών ζώνης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η αρμόδια επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της, μετά τις ενστάσεις που είχαν υποβάλλει σχεδόν οι μισοί Δήμοι της χώρας και οι οποίοι ζητούσαν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε δεκάδες περιοχές της χώρας διαπιστώθηκαν στρεβλώσεις και είναι εξαιρετικά πιθανό να αποφασισθεί η μείωση των τιμών ζώνης. Μια από αυτές τις περιοχές βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι αντικειμενικές αξίες κατέγραψαν σημαντική άνοδο.
Το νέο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καλέσει εκ νέου τους εκτιμητές ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν νέες τιμές στις περιοχές που κρίθηκε από την επιτροπή ότι πρέπει να γίνει νέα εκτίμηση, και οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ εντός του 2023.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε το 2022 και ενδεχομένως και του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών περί του 145 Δήμους ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.

Παράλληλα οι εκτιμητές ακινήτων θα κληθούν να αναλάβουν το έργο της επέκτασης των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο της επικράτειας, Ο Αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου 2023, οι εκτιμητές θα παρέδιδαν τις εισηγήσεις για τον καθορισμό τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Η διαδικασία όπως όλα δείχνουν θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία Σε όρους πληθυσμού, οι εν λόγω οικισμοί αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού της Επικράτειας και όπως είναι προφανές, δεν πρόκειται απλώς για απομακρυσμένους αλλά για αραιοκατοικημένους ή ερημωμένους οικισμούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συλλογή όχι μόνο τεχνικών αλλά και εμπορικών στοιχείων για τις συγκεκριμένες Ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες:
– σε 650 από αυτούς τους οικισμούς δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος
– σε άλλους 500 κατοικούν το πολύ 10 άτομα
– σε 800 ο τοπικός πληθυσμός φτάνει στα 50 άτομα
και μόνο στους υπόλοιπους 550 καταγράφονται πάνω από 50 κάτοικοι

Μετά τις εκλογές αναμένεται να ολοκληρωθεί και το έργο που αφορά στη ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

πηγή : capital.gr