Δρόμος Πογωνιά – Πλαγιά : Στο 65% και τρίτη παράταση μέχρι το τέλος του έτους

Περίπου το 65% του δρόμου Πογωνιά – Πλαγιά έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, δηλαδή τρία χρόνια και κάτι μετά τη συμβασιοποίηση του. Το έργο, που η αρχική προθεσμία για την ολοκλήρωσή του ήταν το Σεπτέμβριο του 2021, έχει αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοροής, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται μετ΄εμποδίων.

190 ημέρες σε διακοπή εργασιών λόγω απλήρωτων λογαριασμών

Το έργο, που έχει προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών, έχει φορέα υλοποίησης της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και μέχρι σήμερα πέντε φορές (!) ο ανάδοχος του έργου έχει προβεί σε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, λόγω των καθυστερήσεων στην εξόφληση του έργου. Συνολικά το έργο όλο αυτό το διάστημα έχει βρεθεί σε καθεστώς διακοπής εργασιών για περίπου 190 ημέρες. Αυτό σε συνδυασμό και τα διαστήματα του χειμώνα που οι κακές καιρικές συνθήκες που δεν επέτρεπαν την εκτέλεση εργασιών, ανάγκασαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να δώσει τρίτη παράταση στο έργο μέχρι και το Νοέμβριο του 2023.

Πάντως στο έργο στη διάρκεια της άνοιξης υπήρξε επανεκκίνηση αφού στις 28/2 πληρώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών ο πέμπτος λογαριασμός του έργου ύψους 446.000 ευρώ.

Η δεύτερη απόπειρα να τελειώσει ο δρόμος

Ο οδικός άξονας Πογωνιάς – Πλαγιάς, χωροθετείται από τη θέση «Βαθυαβάλι» έως και τα όρια του οικισμού Πλαγιάς και περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις και εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, με τις οποίες θα ολοκληρωθούν εργασίες που είχαν ξεκινήσει με παλαιότερη εργολαβία, αλλά δεν περατώθηκαν, ενώ προβλέπεται και η πλήρης κατασκευή άλλων τμημάτων δρόμου, καθώς επίσης η σύνδεσή του με τους υπάρχοντες δημοτικούς δρόμους στην περιοχή.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα γίνει βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της ήδη υπάρχουσας οδού με τοπικές διαπλατύνσεις, κατασκευή τεχνικών έργων, κατασκευή οδοστρωσίας-ασφαλτικών, κατασκευή τεχνικών απορροής όμβριων, τοίχοι αντιστήριξης, κατασκευή επιχωμάτων και τοποθέτηση οριζόντιας και κάθετης σήμανσης. Παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα οδικής ασφάλειας και αναβαθμίζουν την ποιότητα των καθημερινών μετακινήσεων των κατοίκων.

Η αναγκαιότητα κατασκευής του έργου είναι αυτονόητη, καθώς αφορά μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχιζόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και αρκετές επενδύσεις στο τομέα της παραθεριστικής κατοικίας και των ξενοδοχείων. Στην περιοχή της Πογωνιάς, εξάλλου πρόκειται να κατασκευαστεί μια μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και θα λειτουργήσει υπό το brand της Βanyan Tree.