Το ξεχωριστό Υπουργείο από μόνο του δεν αρκεί για το δημογραφικό

Η ίδρυση νέου, ξεχωριστού υπουργείου για θέματα κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής για την οικογένεια, το δημογραφικό ζήτημα και τη στέγαση τέθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τα μέλη της ανώτατης συνομοσπονδίας πολυτέκνων Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το νέο υπουργείο, το οποίο έχει ήδη προαναγγελθεί από τον κ. Μητσοτάκη ως μία από τις πρώτες προτεραιότητες για την επομένη των εκλογών, συζητήθηκε και η από κοινού χάραξη εθνικής στρατηγικής για την οικογένεια και το δημογραφικό ζήτημα της χώρας. Κατά το παρελθόν και μάλιστα την εποχή προ των μνημονίων σχεδόν κάθε νέα κυβέρνηση ίδρυε και ένα νέο υπουργείο ή προχωρούσε σε μετονομασίες υφιστάμενων υπουργείων θέλοντας κάτι σηματοδοτήσει…

Επί του προκειμένου αν μιλάμε γενικώς για θέματα κοινωνικής πολιτικής, τότε δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση ξεχωριστό υπουργείο. Αν μιλάμε ειδικότερα για την οικογένεια και το δημογραφικό ζήτημα, τότε επίσης δεν χρειάζεται. Γιατί το θέμα είναι πολύ γνωστό και αυτό που λείπει εδώ και 30χρόνια είναι η πολιτική βούληση να παρθούν μέτρα. 30χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο πόρισμα της Βουλής για το δημογραφικό, αλλά σε αυτά τα χρόνια το πρόβλημα απλώς επιδεινώθηκε. Μέτρα που πάρθηκαν, όπως για παράδειγμα τους τρίτεκνους, επί Καραμανλή την περίοδο μετά το 2024, φάνηκε ότι θα μπορούσαν πράγματι να βοηθήσουν στην άμβλυνση του προβλήματος, αλλά από τη στιγμή που δεν είχαν συνέχεια, το πρόβλημα όχι μόνο δεν αμβλύνθηκε, αλλά επιδεινώθηκε τη δεκαετία των μνημονίων, όπως μας έδειξε και η πρόσφατη απογραφή, με τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων παραγωγικής ηλικίας στο εξωτερικό.

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού δυστυχώς απαιτεί πολλά χρήματα και η απόδοσή τους δεν φαίνεται άμεσα. Αυτός είναι και ο λόγος που το πολιτικό συστήματα της χώρας, καθώς ενδιαφέρεται μόνο για τις επόμενες εκλογές, δεν έδειξε πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το δημογραφικό.