Σχολικές μεταβολές στην Αιτωλοακαρνανία: Νέα σχολεία χωρίς εξασφαλισμένη στέγη

Και η αναμενομένη κατάργηση του Γυμνασίου του Αγίου Βλασίου

Μια κατάργηση και δύο ιδρύσεις είναι οι σχολικές μεταβολές της νέας σχολικής χρονιάς στην Αιτωλοακαρνανία ενόψει της νέα σχολικής χρονιάς. Ιδρύεται Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο, πράγμα αρκετά σημαντικό καθώς τέτοιο σχολείο λειτουργεί μόνο στο Αγρίνιο μέχρι σήμερα, ιδρύεται επίσης Λυκειακή Τάξη στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου και καταργείται το Γυμνάσιο του Αγίου Βλασίου.

Η κατάργηση του Γυμνασίου του Αγίου Βλασίου ήταν λίγο πολύ προδιαγεγραμμένη τα τελευταία χρόνια λόγω της πληθυσμιακής συρρίκνωσης της περιοχής και γενικότερα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Το Γυμνάσιο του Αγίου Βλασίου τη χρονιά που πέρασε δεν είχε μαθητές που να φοιτούν στην Α΄ τάξη, ενώ είχε μόνο δύο μαθητές που αποφοίτησαν από τη Β΄ τάξη και προτάθηκε να υπάρξει πλέον μέριμνα για να μετακινούνται σε σχολεία του Αγρινίου. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατάργηση του σχολείου ο Δήμος Αγρινίου είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, περισσότερο για την τιμή των όπλων, αφού νομοτελειακά λόγω της πληθυσμιακής συρρίκνωσης κάποια στιγμή το σχολείο θα ξέμενε εντελώς από μαθητές.

Καλλιτεχνικό Λύκειο δημιουργείται στο Μεσολόγγι, χωρίς ακόμη στέγη…

Το γεγονός ότι το Καλλιτεχνικό Σχολείο αναπτύσσεται στο Μεσολόγγι είναι ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη. Αποκτά σιγά -σιγά και λύκειο με την ίδρυση της β’ τάξης, ωστόσο το πρόβλημα έχει να κάνει με τη στέγασή του. Ως γνωστόν, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και πλέον το Λύκειο, συστεγάζονται στο 2ο Λύκειο Μεσολογγίου και ο χώρος δεν επαρκεί για την ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων και των δυο σχολείων. Η μεταφορά του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο κτίριο «Κυριαζή», αφού πρώτα βέβαια ανακαινιστεί, συζητιέται εδώ και δύο – τρία χρόνια περίπου, ωστόσο η όλη διαδικασία φαίνεται πως έχει “κολλήσει” σε γραφειοκρατικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κληροδότημα. Και έτσι μέχρι σήμερα το πρόβλημα του Καλλιτεχνικού Σχολείου, που ξεκίνησε με το να ιδρυθεί χωρίς καμία πρόβλεψη για τις υποδομές του, διαιωνίζεται.

Έως 100 ενδιαφερόμενοι για το Εσπερινό ΕΠΑΛ στη Ναύπακτο

Στη Ναύπακτο μετά από σχετικά αιτήματα των περασμένων ετών, ιδρύεται Εσπερινό ΕΠΑΛ με τους τομείς: Υγείας-πρόνοιας-ευεξίας, δομικών έργων, δομημένου περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και μηχανολογίας.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα για να λειτουργήσει στη Ναύπακτο ένα τέτοιου τύπου σχολείο είναι ότι είναι αδύνατον κάποιος εργαζόμενος που σχολάει από τη δουλειά του στις 3, να ξεκινά στις 5 το απόγευμα για το Αγρίνιο, όπου λειτουργεί το μοναδικό Εσπερινό ΕΠΑΛ και να επιστρέφει το μεσάνυκτα στο σπίτι του και την άλλη μέρα πάλι να πρέπει να πάει πάλι στη δουλειά του. Αυτό το ωράριο μάλιστα αφορά κάποιον κάτοικο της Ναυπάκτου, για έναν κάτοικο από τα περίχωρα της Ναυπάκτου τα ωράρια θα ήταν ακόμη χειρότερα λόγω της μεγαλύτερης απόστασης που θα έπρεπε να καλύψει. Με ένα τέτοιο ωράριο, ένας εργαζόμενος ενήλικας, είναι στην πράξη εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει επί τρία χρόνια να βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην εργασία του και να επιστρέφει στο σπίτι του τα μεσάνυχτα μετά το σχολείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Ναυπακτίας είχε κάνει διάφορες ενέργειες προκειμένου να καταγράψει τις ανάγκες της περιοχής και τους τυχόν ενδιαφερόμενους, οι οποίοι ανέρχονται με πρώτη φάση σε περίπου 80 με 100 άτομα. Η νέα σχολική δομή θα στεγαστεί στο συγκρότημα του 1ου ΕΠΑΛ & του Εργαστηριακού Κέντρου Ναυπάκτου.