To ΠΑΣΟΚ αναζητά… υποψήφιο δήμαρχο Αγρινίου

Δύο μήνες πριν την κατάθεση των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο το ΠΑΣΟΚ αναζητά τον υποψήφιο δήμαρχό του στο Αγρίνιο

Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου να επωφεληθεί από την περαιτέρω πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλα αυτά ατενίζει το μέλλον αισιόδοξα όντας πλέον σε ένα διψήφιο ποσοστό και βλέποντας τη διαφορά του από το ΣΥΡΙΖΑ στις έξι μονάδες.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ διαβλέπει μπροστά του την ευκαιρία των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψάχνει πιθανότατα ακόμη τα αίτια της συντριβής του και ένα νέο κυβερνητικό αφήγημα. Και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ ούτε όταν έγινε κόμμα του 4% έχασε τις «ρίζες» του στην Αυτοδιοίκηση, αντιθέτως όλα τα χρόνια της κρίσης παρέμεινε μεγαλύτερη δύναμη από το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Έτσι λοιπόν ετοιμάζεται για τη νέα εκλογική αναμέτρηση προφανώς με τη λογική να κινηθεί αυτόνομα και να μην «χαρίσει» τις αυτοδιοικητικές του δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ο νέος εκλογικός νόμος της Αυτοδιοίκησης ευνοεί τις προεκλογικές συνεργασίες. Ωστόσο πλέον ο χρόνος πιέζει καθώς μοιραία το προηγούμενο διάστημα όλο το βάρος είχε πέσει στις εθνικές εκλογές.

Ψάχνει το ΠΑΣΟΚ κάποιον να… στηρίξει στο Δήμο Αγρινίου

Και τώρα το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να αρχίσει το ξεσκαρτάρισμα των διαθέσιμων υποψηφίων για τις Περιφέρειες, όπου οι εκλογές είναι πιο πολιτικές, αλλά και το να δει ποιους θα στηρίξει σε μεγάλους Δήμους της χώρας. Η εποχή των «χρισμάτων» όμως έχει παρέλθει και πλέον μιλάμε για «στήριξη». Αυτό μπορεί στα αυτιά ορισμένων να ακούγεται ακόμη και ολίγον κωμικό, όμως υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση. Το κόμμα θα στηρίξει κάποιον που έχει βγει μπροστά με την πρόθεση να είναι υποψήφιος και πιθανόν πλαισιωμένος από έναν αριθμό προσώπων του συνδυασμού του.

Στο Δήμο Αγρινίου όμως αυτή τη στιγμή τέτοιο πρόσωπο δεν υπάρχει για να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως υπάρχουν πρόσωπα έξω από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που θα ήθελαν το χρίσμα του, με πρώτο και καλύτερο το Δημήτρη Τραπεζιώτη, που έχει απευθύνει για άλλη μια φορά «προοδευτικό κάλεσμα». Από τη στιγμή όμως που ο άλλοτε Δήμαρχος Θεστιέων ανακοινώθηκε από τον Τσίπρα ως υποψήφιος Δήμαρχος πριν καν ο ίδιος ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το Δήμο Αγρινίου, επ’ ουδενί δεν θα στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Γκρίζης, που και αυτός έχει δηλώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη δημαρχία, μάλλον ευχαρίστως θα δέχονταν την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχει μείνει απλώς στην πρόθεση να διεκδικήσει τη Δημαρχία, αν και δεν αποκλείεται σύντομα να προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις.

Από το ΠΑΣΟΚ με τη… στενή έννοια του όρου ο μόνος μέχρι στιγμής ενδιαφερόμενος, αλλά και αναποφάσιστος ταυτόχρονα, είναι ο Παναγιώτης Καψάλης, ο επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» μετά την αποχώρηση της Χριστίνας Σταρακά.

Όμως ο χρόνος πλέον πιέζει καθώς ουσιαστικά βρισκόμαστε δύο μήνες πριν την κατάθεση των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο και ήδη από το ψηφοδέλτιο του 2019 που παρουσίασε η Χριστίνα Σταρακά, ο νυν δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου φαίνεται πως έχει προσεταιριστεί αρκετούς προέδρους Κοινοτήτων και ίσως κάποιους δημοτικούς συμβούλους. Ενώ ένας περιορισμένος αριθμός υποψηφίων του 2019 με το «Αγρίνιο Μπορείς» φαίνεται να γλυκοκοιτάζει προς την πλευρά Τραπεζιώτη.

Προκειμένου να σταματήσει η… «λεηλασία» του «Αγρίνιο Μπορείς» αρκετά κομματικά στελέχη είναι αρκετά προβληματισμένα με το Δήμο Αγρινίου, καθώς θεωρούν απαράδεκτο το κόμμα να μην έχει έναν δικό του υποψήφιο στο Δήμο, που μονοπωλούσε επί σχεδόν 40 χρόνια. Εξάλλου ακόμη και όταν το κόμμα βρέθηκε στα ιστορικά χαμηλά του και ο ΣΥΡΙΖΑ προέλαυνε προς την εξουσία, κατάφερε το 2014 με Παύλο Μοσχολιό να έχει 31% στο Δήμο Αγρινίου, έστω κι αν ο Δήμος «χάθηκε» τότε.

Έτσι λοιπόν έχουν αρχίσει να πέφτουν κάποια ονόματα στο τραπέζι και ίσως κάποιες βολιδοσκοπήσεις. Μεταξύ αυτών είναι η Ντίνα Κατσαρή, αλλά και ο Στάθης Τσούκαλος, αμφότεροι αντιδήμαρχοι της περιόδου Μοσχολιού. Ενώ κατά καιρούς έχει ακουστεί και το όνομα της Κατερίνας Κιτσάκη, που είχε συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ το 2019. Όμως ακόμη και έτσι το… γλυκό δεν «δένει» τόσο εύκολα. Γιατί, αν κάποιος δεν θέλει πρωτίστως ο ίδιος να είναι υποψήφιος Δήμαρχος, δύσκολα θα πειστεί από το… κομματικό «καθήκον».

Ο χρόνος όμως κυλά και κάθε μέρα που περνά χωρίς ανακοινώσεις, κυλά υπέρ του νυν Δημάρχου Αγρινίου.