Ναύπακτος και Θέρμο προσφεύγουν κατά Αποκεντρωμένης και αιολικού

«Η Αποκεντρωμένη ενέκρινε παράτυπα περιβαλλοντικούς όρους αιολικού σταθμού», λέει ο Δήμαρχος Θέρμου

Οι Δήμοι Θέρμου και Ναυπακτίας θα προσβάλλουν την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) κατασκευής αιολικού σταθμού με πέντε ανεμογεννήτριες ισχύος 18MW συνολικά, στην κορυφή Ψώριαρης, στα σύνορα των δύο δήμων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμου Σπύρο Κωνσταντάρα η «μελέτη του έργου δεν περιείχε τεύχος Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) με στοιχεία καταγραφής και μελέτης της σπάνιας ορνιθοπανίδας της περιοχής καθώς και των πιθανών πολύ σημαντικών επιπτώσεων του έργου σε αυτή».

Έτσι η εκτίμησή του είναι ότι «παράτυπα δόθηκε η ΑΕΠΟ για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου». Έτσι κατόπιν συνεννόησης το θέμα των ανεμογεννητριών έρχεται στην οικονομική Επιτροπή των δήμων Θέρμου και Ναυπακτίας για να οριστεί κοινός νομικός σύμβουλος για προσφυγή.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντάρα η μελέτη δεν εξετάζει καθόλου διεξοδικά τις συνεργιστικές επιπτώσεις του έργου σε σχέση με τους υπόλοιπους αιολικούς σταθμούς, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, καθώς και στο στάδιο αδειοδότησης. Μόνο στην γειτνιάζουσα περιοχή του έργου, έχουν εγκατασταθεί ήδη 20 ανεμογεννήτριες στο διπλανό Ξεροβούνι Ναυπακτίας, ενώ πέρυσι (Ιανουάριος-Μάρτιος 2022) είχαν εγκριθεί οι άδειες εγκατάστασης για 10 ανεμογεννήτριες ΑΣΠΗΕ Κατηγορίας Β΄ στα βουνά της περιοχής, παρόλες τις σοβαρές παραλείψεις σε περιβαλλοντικό και νομοθετικό επίπεδο.

«Σε ολόκληρο τον δήμο Ναυπακτίας ο αριθμός των αδειοδοτημένων και εγκατεστημένων ανεμογεννητριών ανέρχεται στις 93, ενώ στο στάδιο της άδειας παραγωγής αριθμούμε ενενήντα δύο 92. Δηλαδή, στην περίπτωση της αδειοδότησης όλων αυτών των ανεμογεννητριών στην περιοχή της Ναυπακτίας, με τις ήδη υπάρχουσες, θα μιλάμε για τουλάχιστον 20+10+5+93=128 ανεμογεννήτριες και για μια ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή (!) με εκατοντάδες στρέμματα δεσμευμένης γης, κομμένα δάση, υποσταθμούς, σκαμμένους δρόμους, υπόγειες καλωδιώσεις και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Θέρμου.