Στο Δήµο Μεσολογγίου το παλιό νοσοκομείο

Παραχωρήθηκε από την 6η ΥΠΕ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αξιοποίησή του και το project της ενοποίησης των ιστορικών χώρων της πόλης

Στη δικαιοδοσία του Δήμου Μεσολογγίου περνά το παλιό Νοσοκομείο της πόλης και ο ευρύτερος χώρος του, μετά από την προγραμματική σύμβαση που συμφώνησαν η 6η ΥΠΕ και ο Δήμος Μεσολογγίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο προαπαιτούμενο προκειμένου να προχωρήσει η διάσωση και η ανακαίνιση του κτιρίου, αλλά και η αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου, που βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο στην είσοδο του Μεσολογγίου.

Πλέον από τη στιγμή που ο δήμος Μεσολογγίου γίνεται ο ιδιοκτήτης του χώρου θα μπορέσει να προχωρήσει η σύνταξη μελετών και κυρίως να ενταχθεί η σχεδιαζόμενη παρέμβαση σε κοινοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η προγραμματική σύμβαση με την 6η ΥΠΕ πέρασε τις προάλλες από το Δημοτικό Συμβούλιο και προβλέπει την παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου για 40 χρόνια.

Κατά το παρελθόν η ανακαίνιση του Παλαιού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», το οποίο έχει κτισθεί με πόρους, που διέθεσαν οι αδελφοί Γεώργιος και Αναστάσιος Χατζηκώστα, «σκάλωνε» στα γραφειοκρατικά ζητήματα σε σχέση με το κληροδότημα, τελικά όμως βρέθηκε η φόρμουλα, ώστε να προχωρήσει η παραχώρηση. Επειδή το κτίσμα αυτό έχει πάψει να λειτουργεί ως νοσοκομείο ήδη από πολλών δεκαετιών και δεν έχει σήμερα κάποια χρήση, αποτέλεσμα είναι να υφίσταται φθορά από την πάροδο των ετών. Ο Δήμος Μεσολογγίου έχει εκφράσει τη βούλησή του να συμβάλει στην εκπλήρωση της βούλησης των διαθετών Χατζηκώστα με τρόπο που να προσφέρει αξία και στους δημότες του Μεσολογγίου, ιδίως με την ένταξη του ακινήτου σε πρόγραμμα ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Μεσολογγίου ήδη στην ευρύτερη περιοχή προχωρά με την ανακαίνιση του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου και την ανάπλαση των οδών Παπαδιαμαντοπούλου και Ναυπάκτου και επεξεργάζεται μέσω αρχιτεκντονικού διαγωνισμού το project της ενοποίησης των ιστορικών χώρων στο Μεσολόγγι, της ανάδειξης δηλαδή μιας ευρύτερης περιοχής, που περιλαμβάνει τον Κήπο των Ηρώων, το παλαιό Νοσοκομείο και τον απέναντι αυτού χώρο πρασίνου, το πρώην Στρατόπεδο Καψάλη και το Τρικούπειο, δηλαδή όλο το χώρο εκατέρωθεν της Πύλης του Μεσολογγίου.

Το project αυτό αναμένεται να προχωρήσει τη νέα χρηματοδοτική περίοδο, που ξεκινά από το 2024, είτε μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που έχει προενταχθεί ο Δήμος Μεσολογγίου, είτε μέσω άλλων προσκλήσεων από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.