Μελέτη για τα θυροφράγματα Τριχωνίδας – Λυσιμαχείας ξεκινά η Περιφέρεια

Μελέτη για την αποκατάσταση των θυροφραγμάτων και τη λειτουργία της τάφρου μεταξύ Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας, σχεδιάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχοντας δεσμεύσει σχετικό κονδύλι 200.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πιο αναλυτικά σκοπός είναι η εκπόνηση απαραίτητων μελετών (τοπογραφικών, υδραυλικών, κλπ) με σκοπό τον υπολογισμό και τη βελτίωση της παροχετευτικότητας της ενωτικής τάφρου μεταξύ των λιμνών Τριχωνίδας – Λυσιμαχείας καθώς και η εκπόνηση απαραίτητων μελετών (ηλ/μηχανολογικών, κτιριακών, κλπ), που αφορούν στην επισκευή και αποκατάσταση λειτουργίας θυροφραγμάτων τα οποία κατασκευάστηκαν για να ελέγχουν την απορροή των υδάτων από την Τριχωνίδα προς τη Λυσιμαχεία, προκειμένου να διατηρούνται οι στάθμες των υδάτων των δύο λιμνών.

Τα θυροφράγματα που δεν λειτουργούν και το πάρανομο bypass
Οι «πόρτες» που έχουν πάψει να λειτουργούν εδώ και χρόνια

Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό ότι τα θυροφράγματα δεν λειτουργούν και έτσι δεν γίνεται σωστή διαχείριση των υδάτων στο υδραυλικό σύστημα των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας, που με φυσικό τρόπο εκτονώνεται μέσω του Δίμηκου στον ποταμό Αχελώο. Αποτέλεσμα αυτού είναι ενίοτε να πλημμυρίζουν περιοχές της παρόχθιας ζώνης της Λυσιμαχείας και της Τριχωνίδας και πολύ συχνά, επειδή ούτε ο Δίμηκος μπορεί να εξυπηρετήσει την εκτόνωση αυτού του συστήματος έχει χρησιμοποιηθεί η διώρυγα της Σταμνάς, για να υπάρξει εκτόνωση των υδάτων, δημιουργώντας όμως έτσι περιβαλλοντικό πρόβλημα στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού, καθώς μεταφέρονται τα γλυκά νερά στο περιβάλλον μία κλειστής λιμνοθάλασσας.
Είναι γνωστό ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν λειτουργούν οι πόρτες του θυροφράγματος, που ελέγχει τη διώρυγα μέσω της οποίας επικοινωνεί η Τριχωνίδα με τη Λυσιμαχεία. Πέραν τούτου στην έχει δημιουργηθεί και ένα παράνομο bypass, προκειμένου να διοχετεύονται τα νερά της Τριχωνίδας στη Λυσιμαχεία.

Η αδυναμία ρύθμισης επηρεάζει τη στάθμη των δύο λιμνών

Η μη ελεγχόμενη παροχέτευση υδάτων από την Τριχωνίδα προς τη Λυσιμαχεία έχει ως αποτέλεσμα η παροχή να παραμένει αρρύθμιστη μεταξύ των δύο λιμνών, με επιπτώσεις τόσο κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή, όσο και κατά τη θερινή – αρδευτική περίοδο. Σε αρκετές περιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος παραλίμνιες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει, με την πιο πρόσφατη περίπτωση, το 2021 όταν υπήρξε προληπτικά εκκένωση και του οικισμού Καμαρετσέϊκα της τοπικής κοινότητας Ζευγαρακίου.

Η υδραυλική λειτουργία, η οποία απομακρύνεται ουσιωδώς από τον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος αποσκοπούσε αφενός την εξασφάλιση των αρδευτικών αναγκών των παρακείμενων περιοχών και αφετέρου στην ανάσχεση της υπερχείλισης των λιμνών κατά τους χειμερινούς μήνες με περιορισμό των πλημμυρικών φαινομένων στις παραλίμνιες εκτάσεις, προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην ορθή διαχείριση του συστήματος των λιμνών. Η αδυναμία ρύθμισης του συστήματος επιδρά καθοριστικά και στη διαμόρφωση της μέσης στάθμης των δύο λιμνών. Το φαινόμενο αναμένεται να οξύνεται περισσότερο κατά τη θερινή περίοδο με την αύξηση των αρδευτικών αναγκών και τη σημαντική μείωση των εισροών.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πάντως εδώ και λίγους μήνες εκτελεί εργασίες σε μήκος 11 χιλιομέτρων περίπου στη διώρυγα του Δίμηκου, η οποία αποχετεύει το υδάτινο πλεόνασμα της λίμνης Λυσιμαχείας στον ποταμό Αχελώο. Με την ολοκλήρωση αυτή της εργολαβίας και με την αποκατάσταση των θυροφραγμάτων μεταξύ Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας, το υδραυλικό σύστημα των λιμνών της περιοχής θα μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα εξασφαλίζοντας τόσο την προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής όσο και τις ανθρώπινες ανάγκες, όπως η άρδευση.