Δήμος Αγρινίου: Πρόταση για μονοπάτια σε Αράκυνθο και Τριχωνίδα

Μετά το Παναιτωλικό Όρος σειρά παίρνει η ευρύτερη περιοχή της Τριχωνίδας

Μετά την πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης της πρότασης για τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας στο Παναιτωλικό Όρος, ο Δήμος Αγρινίου κάνει το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη του ορειβατικού – πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή της Τριχωνίδας και συγκεκριμένα στις Δημοτικές Ενότητες Αρακύνθου και Μακρυνείας.

Το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την «Τριχωνίδα ΑΕ» και ύστερα από διαβούλευση με φορείς της περιοχής, προχώρησε στην καταγραφή και χαρτογράφηση του Δικτύου Μονοπατιών του Δήμου Αγρινίου. Και στη συνέχεια ακολούθησε η σύνταξη της σχετικής μελέτης για την ανάδειξη, σήμανση και συντήρηση του δικτύου μονοπατιών.

Το ένα μέρος της μελέτης αυτής προωθήθηκε για χρηματοδότηση 750.000 ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά μονοπάτια και διαδρομές μήκους 124 χλμ στις Δημοτικές Ενότητες Παρακαμπυλίων και Παναιτωλικού. Το έτερο μέρος της μελέτης αφορά τη σήμανση, διάνοιξη και συντήρηση ορειβατικών διαδρομών του όρους Αρακύνθου και της νότιας όχθης της λίμνης Τριχωνίδας και συγκεκριμένα τις Τ.Κ Άνω Κεράσοβου, Κάτω Κερασόβου, Ματαράγκας, Παππαδατών, Γραμματικούς της Δ.Ε. Αρακύνθου και τις Τ.Κ. Γαβαλούς, Τριχωνίου, Ποταμούλας, Μεσάριστας Μακρινούς, Κάτω Μακρινούς, Αγίου Ανδρέα, Δαφνιά της Δ.Ε. Μακρυνείας. Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί από το Δήμο Αγρινίου στην 2η πρόσκληση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και τη Δράση 19.2.4: «Βασικές υπηρεσίες & ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές» που εξέδωσε η «Τριχωνίδα ΑΕ»

Η σχεδιαζόμενη παρέμβαση αφορά τις ορειβατικές διαδρομές στο όρος Αράκυνθος, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μονοπάτια ή διαδρομές ποδηλάτου. Οι εργασίες θα αφορούν καθαρισμό και επιδιόρθωση των υφιστάμενων μονοπατιών με δημιουργία τοίχων αντιστήριξης, ξύλινων σκαλοπατιών, πεζογεφυρών, πετρόχτιστων βρύσεων κ.λπ. καθώς και δημιουργία σταθμών στάσεων.

Δύο ακόμη προτάσεις

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην ίδια πρόσκληση της «Τριχωνίδα ΑΕ» ο Δήμος Αγρινίου θα καταθέσει δύο ακόμη προτάσεις σε αντίστοιχες υποδράσεις. Η πρώτη αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στη θέση Άγιος Βασίλειος στη Λίμνη Κρεμαστών και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Σιδήρων. Αυτή η πλωτή εξέδρα θα είναι η πρώτη που θα τοποθετηθεί στο Δήμο Αγρινίου βελτιώνοντας την προσβασιμότητα στη λίμνη. Πρόκειται για εξέδρα προσωρινού χαρακτήρα, μικρού μεγέθους περίπου 35 μ2, για την πρόσδεση σκαφών με σκοπό την επιβίβαση/αποβίβαση ή τον προσωρινό ελλιμενισμό.
Η δεύτερη πρόταση θα αφορά την έντυπη έκδοση οδηγού «Τόπου Γεύσεις Δήμου Αγρινίου». Ο οδηγός αυτός θα καταγράφει και θα αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα του Δήμου, τα εδέσματα και τις γεύσεις από τα προϊόντα αυτά, καθώς και τις καθιερωμένες γιορτές γεύσεων που διοργανώνονται σε περιοχές του Δήμου (Ελαία, γιορτή Αθερίνας, γιορτή κάστανου κλπ).

Δίκτυο Ορειβατικών και Πεζοπορικών διαδρομών Δήμου Αγρινίου