Ξανά κενές οι περισσότερες θέσεις στη Γεωπονική Σχολή

Κανένας επιτυχών από τα ΓΕΛ στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας
Μόνο το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων κάλυψε το σύνολο των θέσεών του

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ – ΕΠΑΛ καθώς και τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου συνολικά 61.950 υποψήφιοι προερχόμενοι από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φέτος.Συγκεκριμένα, 7 στους 10 υποψήφιους που προέρχονταν από τα ΓΕΛ και 7 στους 20 υποψήφιους που προέρχονται από τα ΕΠΑΛ κατάφεραν να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ. Σημειώνεται, ότι λόγω του περιορισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, 20.493 υποψήφιοι δεν μπόρεσαν να υποβάλουν μηχανογραφικό καθώς έμειναν εκτός επιλογών και 1.890 υποψήφιοι ενώ έκαναν μηχανογραφικό δεν εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα ή σχολή των ΑΕΙ.

Η ανακοίνωση των βάσεων δεν άλλαξε ιδιαίτερα την εικόνα που μέχρι τώρα είχε σχηματιστεί τα προηγούμενα χρόνια για τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύουν στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Οι βάσεις των Τμημάτων παρέμειναν στα ίδια επίπεδα σημειώνοντας οριακή πτώση από 1,4 έως 2,6%.

Το Τμήμα του Αγρινίου αυτό με τη μεγαλύτερη ζήτηση

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που εδρεύει στο Αγρίνιο παραμένει με διαφορά το καλύτερο Τμήμα της Γεωπονικής από άποψη ζήτησης και με τους περισσότερους επιτυχόντες. Συγκεκριμένα το Τμήμα καλύπτει το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων με 102 επιτυχόντες και 12 επιτυχόντες από τα Ημερήσια ΕΠΑΛ. Συνυπολογίζοντας και τους επιτυχόντες με το 10% καλύφθηκαν το σύνολο των προσφερόμενων 120 θέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τμήμα αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου επελέγη ως πρώτη επιλογή από 12 υποψηφίους, ως δεύτερη από 35 και ως τρίτη από 50 υποψηφίους, ενώ συνολικά 1/720 υποψήφιοι το συμπεριέλαβαν στο μηχανογραφικό τους.

Μηδενική ζήτηση στα Τμήματα του Μεσολογγίου

Αντίθετα στα Τμήματα του Μεσολογγίου η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος οι περισσότερες προσφερόμενες θέσεις τους παραμένουν κενές. Συγκεκριμένα το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών έχει μόλις τέσσερις επιτυχόντες από τα Γενικά Λύκεια σε σύνολο 89 προσφερόμενων θέσεων και 10 επιτυχόντες από τα ΕΠΑΛ. Γεγονός που μοιραία προκύπτει από το γεγονός ότι μόλις τρεις υποψήφιοι είχαν το Τμήμα αυτό στις πρώτες τρεις επιλογές τους. Παρόμοια σε γενικές γραμμές εικόνα και στο Τμήμα Γεωπονίας που έχει 20 επιτυχόντες από τα Γενικά Λύκεια σε σύνολο 135 προσφερόμενων θέσεων και 15 επιτυχόντες από τα ΕΠΑΛ. Το Τμήμα αυτό μόλις 33 υποψήφιοι το είχαν συμπεριλάβει σε κάποια από τις πρώτες τρεις επιλογές τους.

Επιτυχόντες μόνο από τα ΕΠΑΛ στην Αειφορική Γεωργία

Στο ντεμπούτο του στο μηχανογραφικό το νεοϊδρυθέν Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο την πρώτη χρονιά λειτουργίας του θα υποδεχθεί φοιτητές μόνο από τα ΕΠΑΛ, καθώς 12 είναι οι επιτυχόντες προερχόμενοι από εκεί. Δυστυχώς το νέο Τμήμα δεν έχει κανένα επιτυχόντα από τα Γενικά Λύκεια και έτσι το σύνολο των 108 προσφερόμενων θέσεων θα παραμείνει κενό. Προφανώς για το συγκεκριμένο Τμήμα ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι είναι νέο Τμήμα χωρίς να είναι «γνωστό» στους υποψηφίους και κυρίως χωρίς να έχει αντιστοιχία με άλλα πανεπιστημιακά Τμήματα. Μοιραία λοιπόν δεν είχε ζήτηση, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου μόλις ένας υποψήφιος το είχε ως τρίτη επιλογή.

Στο 63% οι κενές θέσεις στο σύνολο της Σχολής

Συνολικά στα τέσσερα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής που εδρεύουν στην Αιτωλοακαρνανία υπήρχαν φέτος 490 προσφερόμενες θέσεις και καλύφθηκαν από επιτυχόντες περίπου 180 συνολικά, έτσι οι θέσεις που έμειναν κενές ανέρχονται περίπου στο 63% του συνόλου. Παρόμοιο ήταν και πέρυσι το ποσοστό των κενών θέσεων στα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής.

Θέμα βιωσιμότητας

Ιδίως για την περίπτωση των Τμημάτων του Μεσολογγίου, όταν ανοίξει η συζήτηση για τον ακαδημαϊκό χάρτη -που κάποια στιγμή μοιραία θα γίνει- θα τεθεί θέμα βιωσιμότητας.
Και αυτό γιατί ο νέος νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων ορίζει ως ένα από τα κριτήρια ύπαρξής τους τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών του εκάστοτε ΑΕΙ σε σύγκριση με τον αριθμό των μελών ΔΕΠ, καθώς και την ιδιαίτερα χαμηλή προτίμηση για εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών τυπικής εκπαίδευσης που παρέχουν. Για να σταματήσει πάντως τη λειτουργία του ένα τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης χρειάζεται, σύμφωνα με το νόμο, απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων και φυσικά τη γνώμη της συγκλήτου του πανεπιστημίου, η οποία, όμως, αν αργήσει περισσότερο του διαστήματος που ορίζει ο νόμος (έναν ή δύο μήνες), τότε η απόφαση λαμβάνεται μονομερώς από την Πολιτεία.