Φοιτητές Μηχανικών Περιβάλλοντος κατά Πρύτανη : Είναι αυτή η ισχυρή Γεωπονική Σχολή ;

Mετά τους καθηγητές του Τμήματος και οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος που καταργήθηκε για να ιδρυθεί το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, στρέφουν τα βέλη τους κατά του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή φυσικά τον ουσιααστικά μηδενικό αριθμό εισακτέων του νεοιδρυθέντος Τμήματος. “Είναι αυτή η ισχυρή Γεωπονική Σχολή της Αιτωλοακαρνανιας που ευαγγελίζεται ο Πρύτανης, κ Μπούρας;” αναρωτιούνται με νόημα με φοιτητές και υπογραμμίζουν ότι από τα δύο Τμήματα της Γεωπονικής το πρώτο έχει μηδενικά επαγγελματικά δικαιώματα και το δεύτερο έχει μόλις 13 εισακτέους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών:
Ύστερα από την ανακοίνωση των φετινών βάσεων και την εισαγωγή των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια, έγινε γνωστό πως στο νεοσύστατο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο, εισήχθησαν μόλις 13 φοιτητές!

Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο του συστήματος τόσο του συστήματος εισαγωγής που μετατρέπει το ήδη ανταγωνιστικό πλαίσιο των Πανελλαδικών εξετάσεων σε πεδίο μάχης, αφήνοντας μάλιστα χιλιάδες εκτός Πανεπιστημίων, όσο και των αποφάσεων του ίδιου του Πανεπιστημίου Πατρών. Συγκεκριμένα, η ίδρυση του τμήματος Αειφορικής Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος του Νέου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου, μας έβρισκε πάντοτε αντίθετους, όχι μόνο διότι έγινε η αφορμή για τον κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος αλλά, επίσης, διότι γνωρίζαμε πως αυτό θα οδηγούσε στην ερημοποίηση των σχολών του Αγρινίου.

Εδώ και χρόνια, το Πανεπιστήμιο σε αγαστή συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση μετατρέπει τα τμήματα και τους φοιτητές σε πιόνια, αναλόγως κάθε φορά με τα συμφέροντα που πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Ποιο λοιπόν είναι το μέλλον των τμημάτων του Αγρινίου; Είναι αυτή η ισχυρή Γεωπονική Σχολή της Αιτωλοακαρνανιας που ευαγγελίζεται ο Πρύτανης, κ Μπούρας; Τη στιγμή που οι εν ενεργεία σχολές του Αγρινίου είναι δύο, το τμήμα ΕΤΤ και το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, απο τα οποία το πρώτο έχει μηδενικά επαγγελματικά δικαιώματα και το δεύτερο έχει μόλις 13 εισακτέους, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για ακόμη μια φορά τι εννοούσε ο Πρύτανης όταν χρησιμοποιούσε τη δικαιολογία πως το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος δεν είναι ελκυστικό ώστε να το καταργήσει.

Παρακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό την ανάπτυξη την οποία θέλει ο ίδιος να φέρει στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Μια ανάπτυξη με μείωση εισακτέων, καταργήσεις τμημάτων, συγχωνεύσεις άλλων, εξώσεις φοιτητών απο τις εστίες, στήριξη των αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων για την παιδεία, δηλώνοντας μάλιστα την αποδοχή του για την κατάργηση του άρθρου 16, με το οποίο εξασφαλίζεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της παιδείας.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως για τον κ.Μπούρα οι υπηρεσίες μεσω ΣΔΙΤ, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα μνημόνια συνεργασίας με εταιρίες, τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα κ.ο.κ. είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας. Για εμάς απο την άλλη, προτεραιότητα αποτελούν όλοι οι συνάδελφοι και συμφοιτητές μας και δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών μας και των ζώων μας, αγωνιζόμενοι πάντα απέναντι στα σχέδια τους.

ΔΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ