Υπερβολικές προσδοκίες από την ίδρυση ενός Τμήματος

Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά….

Θα ήταν υπερβολικό, άδικο και πέρα ως πέρα λάθος να έχουμε την απαίτηση από ένα καινούργιο πανεπιστημιακό τμήμα να «σαρώνει» στη ζήτηση των υποψήφιων φοιτητών. Όμως ο προβληματισμός για το γεγονός ότι το νεοϊδρυθέν Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο είχε ούτε έναν επιτυχόντα από τα Γενικά Λύκεια (παρά μόνο 13 επιτυχόντες από τα ΕΠΑΛ), είναι εύλογο.

Η αιτία δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μιλάμε για ένα νέο Τμήμα, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι να το αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Σίγουρα έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι το Τμήμα δεν έχει αντιστοιχία με άλλα Τμήματα, άρα δύσκολα κάποιος θα επέλεξε και ως δευτερεύουσα επιλογή, προκειμένου στη συνέχεια να μεταγραφεί αλλού.

Αρνητικό ρόλο επίσης σε κάποιο βαθμό μπορεί να έπαιξε και ο αναβρασμός που υπήρξε την περασμένη άνοιξη αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα πολλών γεωπονικών τμημάτων στην Ελλάδα. Μπορεί τότε να πέρασε μια σχετική τροπολογία στη Βουλή για τη ρύθμιση του θέματος, ωστόσο αυτή δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη και αναμενόμενο είναι και από αυτή τη σκοπιά να υπάρχει επιφυλακτικότητα.

Σε κάθε περίπτωση για τα νέα Τμήματα, όπως αυτό, το Υπουργείο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να κάνει κινήσεις και να τους δώσει τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους με περισσότερους φοιτητές. Η άρση της μη αντιστοιχίας θα μπορούσε να είναι μια πρώτη κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες προσδοκίες πρέπει να σχετίζονται με την πραγματικότητα. Με τη γεωργική παραγωγή να φθίνει συνεχώς και με πληθώρα γεωπονικών τμημάτων σε πολλά σημεία ανά τη χώρα, μάλλον δημιουργήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες από την ίδρυση του εν λόγω Τμήματος. Το πρόβλημα είναι άλλου…