Τα τμήματα της Γεωπονικής «έχασαν» από τα ΙΕΚ

Μεγαλύτερες βάσεις εισαγωγής και μεγαλύτερη ζήτηση από τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Γεωπονικής είχαν τα Δημόσια ΙΕΚ της Αιτωλοακαρνανίας

Η ανακοίνωση των βάσεων μετά από τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις δικαιολογημένα άνοιξε τη συζήτηση αναφορικά με το μέλλον των Τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αιτωλοακαρνανία. Οι βάσεις τους παραμένουν καθηλωμένες κάτω από τα 10.000 μόρια και η ζήτησή τους είναι ουσιαστικά μηδενική, με εξαίρεση το ένα από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής, το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο, που κάλυψε με επιτυχόντες το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων.

Τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας «ηττώνται» κατά κράτος ακόμη και από τα Δημόσια ΙΕΚ της περιοχής, τα οποία πέτυχαν να έχουν μεγάλη βάση εισαγωγής και αξιοσημείωτη ζήτηση, τηρουμένων των αναλογιών φυσικά, αφού μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική και μικρότερη «δεξαμενή» υποψηφίων που συμμετείχαν στο παράλληλο μηχανογραφικό και πανελλαδικά ανέρχονταν σε σχεδόν 22.000.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αρκεί : η ειδικότητα του «βοηθού παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας» στο ΔΙΕΚ Αγρινίου είχε βάση εισαγωγής 17.400 μόρια και σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας περίπου 70 υποψήφιοι δήλωσαν την ειδικότητα αυτή μέσα στις τέσσερες πρώτες επιλογές τους. Κατ’ αντιπαράσταση μπορεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνον 63 είναι οι επιτυχόντες στα τρία από τα τέσσερα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία και είναι αμφίβολο πόσοι θα σπουδάσουν στο τέλος το πρόγραμμα ενός Τμήματος, που δεν ήταν στις πρώτες τους επιλογές. Εξάλλου οι υποψήφιοι που δήλωσαν αυτά τα Τμήματα μέσα στις πρώτες τρεις επιλογές του με ζόρι ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού. Αντιθέτως, μια άλλη ειδικότητα αυτή του Βοηθού Φαρμακείου 78 υποψήφιοι τη δήλωσαν μέσα στις τρεις πρώτες επιλογές τους.

Άλλα αξιοσημείωτα παραδείγματα είναι στο ΔΙΕΚ Αγρινίου ο Βοηθός Φαρμακείου με βάση 15.000 μόρια, στο ΔΙΕΚ Μεσολογγίου το Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας με 18.500 μόρια, ο Τεχνικός Μαγειρικής με 17.800 μόρια και στο ΔΙΕΚ Ναυπάκτου το Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου με 15.600 μόρια και ο Βοηθός Εργοθεραπείας με 15.100 μόρια.

Είναι προφανές ότι η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα πανεπιστημιακά Τμήματα και του παράλληλου Μηχανογραφικού για τα ΙΕΚ, αναδεικνύει αρκετά από τα λάθη του ακαδημαϊκού «χάρτη», που φυσικά δεν υπάρχουν μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε άλλα περιφερειακά Πανεπιστήμια, αλλά και το πώς οι υποψήφιοι έχουν πλέον προσανατολιστεί στα νέα δεδομένα, καθώς είτε με καθαρή προτίμηση θέλοντας να αποφύγουν υπερκορεσμένα επαγγέλματα ή πανεπιστημιακά Τμήματα χωρίς σαφή επαγγελματικά δικαιώματα, είτε γιατί «εξωθούνται» εκεί λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Έτσι πολλοί υποψήφιοι φτάνουν στο κατώφλι των δομών Επαγγελματικής Κατάρτισης έχοντας πετύχει βαθμολογίες σε αρκετές περιπτώσεις πολύ υψηλότερες από αυτές που έχουν εισακτέοι σε ορισμένα πανεπιστημιακά Τμήματα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι χρειάζεται ένας καλύτερος σχεδιασμός της πανεπιστημιακής και μεταλυκειακής εκπαίδευσης συνολικά στη χώρα και ειδικότερα στην περιοχή. Και αν πρόκειται να «εξωθηθούν» προς τα κάπου οι νέοι, αυτό να είναι προς την κατεύθυνση των αναγκών της οικονομίας και της χώρας γενικότερα.  Γιατί, προφανώς όταν στην Αιτωλοακαρνανία παράγεται το 40% και πλέον των εξαγώγιμων ιχθυρών της χώρας είναι πραγματικά κρίμα να υπάρχει στο Μεσολόγγι ένα Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι, που την τελευταία τριετία δεν αθροίζει ούτε 40 επιτυχόντες.

Οι βάσεις εισαγωγής στα Δ.ΙΕΚ της Αιτωλοακαρνανίας

  Ειδικότητα Βάση εισαγωγής
Δ.Ι.Ε.Κ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΒΟΗΘΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 17400
ΒΟΗΘΟΣ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ 15700
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ 15800
ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ 14400
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 13600
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 14800
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 12300
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF) 14300
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 14200
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 11100
 

Δ.Ι.Ε.Κ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

 

ΒΟΗΘΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 12100
ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ – ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ (ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ) 14100
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ 11200
ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ 15200
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 18500
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η/Υ 13900
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF) 17800
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 15900
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΜΟΔΑΣ 13400
ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ 17000
Δ.Ι.Ε.Κ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

 

ΒΟΗΘΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 15100
ΒΟΗΘΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 14700
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ 13600
ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ – ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ 14200
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 15600
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 12000
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΛΟΓΙΑΣ – ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ ΝΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ 13800
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ 13600
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 13100
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ 13500