Ο κίνδυνος της ύφεσης στην Ευρώπη

the European Central Bank (ECB) in Frankfurt
Σύννεφα

Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο διεθνής ορίζοντας είναι ανέφελος. Εκτός από τον πόλεμο της Ουκρανίας που βρίσκεται – έτσι κι αλλιώς – σε εξέλιξη, οι οικονομικές εξελίξεις είναι αρκούντως ανησυχητικές. Αυξάνονται τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων, κλίμα αναταραχής επικρατεί στη διεθνή αγορά των ομολόγων και και δεν φαίνεται – προς το παρόν – στον ορίζονται ενδεχόμενο μείωση των επιτοκίων!

Όπως παλιά

Τα στοιχεία, λοιπόν, της Eurostat είναι σαφή. Από το 2015 είχε να εμφανιστεί τέτοιο κύμα πτωχεύσεων εταιρειών, σύμφωνα με τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2023. Επί έξι συνεχείς μήνες ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξάνεται. Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά κατά 8,4%. Και οι κλάδοι που «πλήρωσαν το μάρμαρο» περισσότερο είναι των καταλυμάτων και της εστίασης. Στην εστίαση μάλιστα οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 23,9% στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και ακολουθούν οι μεταφορές και η αποθήκευση με 15,2%, η εκπαίδευση, η υγεία και οι κοινωνικές δραστηριότητες με 10,1%.

Όλοι

Για να καταλάβετε πόσο άσχημα εξελίσσονται τα πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ο αριθμός των πτώχευσης στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν υψηλότερος στους περισσότερους τομείς της οικονομίας. Με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης με 82,5% και στις υπηρεσίες μεταφοράς και αποθήκευσης με 56,7%.

Μείον στις εγγραφές

Όμως στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 μόνο σε δύο τομείς οι πτωχεύσεις ήταν χαμηλότερος από ό,τι στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, στη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 11,5% και στις κατασκευές όπου μειώθηκαν 2,7%. Μειωμένες όμως ήταν στο δεύτερο τρίμηνο και οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023 κατά 0,6%!

Ομόλογα

Στη διεθνή αγορά των ομολόγων η κατάσταση είναι αρκούντως έκρυθμη! Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται και μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 χρόνων – δηλαδή από 2008…. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιμένει «στα υψηλά», πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση των επιτοκίων απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Κάτι που φυσικά δεν μπορεί να ενθουσιάζει τους δανειολήπτες! Οι δύο ισχυροί τραπεζικοί οργανισμοί, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένουν να χρησιμοποιούν την αύξηση των επιτοκίων για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

πηγή :  ot.gr