Αιτωλοακαρνανία : Ηλεκτρονικό «σφυρί» για 100 ακίνητα το Σεπτέμβριο

Ο Σεπτέμβρης των πλειστηριασμών

Μπαράζ πλειστηριασμών έχει προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα στην Αιτωλοακαρνανία, αφού μόνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής της διαδικασίας για 100 περίπου ακίνητα, ενώ μέχρι τις αρχές της νέας χρονιάς θα γίνουν συνολικά περισσότεροι από 200 πλειστηριασμοί.

Συνολικά, από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αναμένεται ότι χιλιάδες ακίνητα θα βγουν στο σφυρί από τις τράπεζες, τα funds και τους servicers, αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο. Επισημαίνεται πως κάθε χρόνο οι e-πλειστηριασμοί «παγώνουν» τον μήνα Αύγουστο και δεν διενεργείται καμία διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που άντλησε το ΑγρίνιοCulture.gr από το eauction.gr, οι επικείμενοι πλειστηριασμοί στην Αιτωλοακαρνανία αφορούν κατά το ήμισυ την περιοχή του Δήμου Αγρινίου. Αυτό που δεν γίνεται γνωστό μέσα από την πλατφόρμα του eauction, όπου εκτελούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, είναι αν και ποιες από αυτές τις περιπτώσεις ανήκουν στην κατηγορία της πρώτης κατοικίας, καθώς είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις διαμερισμάτων και κατοικιών.

Αναφορικά με το είδος των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η λίστα περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Δηλαδή από μικρά οικόπεδα και αγροτεμάχια, μικρές αποθήκες και χώρους στάθμευσης μέχρι βιομηχανικά κτίρια, ξενοδοχειακές μονάδες, λοιποί επαγγελματικούς χώρους, όπως καταστήματα, αλλά και συγκροτήματα κατοικιών. Τα μεγαλύτερα σε αξία ακίνητα που στηρίζονται εντοπίζονται στην περιοχή του Αγρινίου, όπου για παράδειγμα, συγκρότημα από μεζονέτες και βιομηχανικό κτίριο έχουν τιμές εκκίνησης της τάξης των 700.000 ευρώ.
Τη μερίδα του λέοντος στους επικείμενους πλειστηριασμούς των επόμενων μηνών κατέχει ο Δήμος Αγρινίου όπου εκπλειστηριάζονται περισσότερα από 100 ακίνητα, ακολουθεί ο δήμος Μεσολογγίου με 45 πλειστηριασμούς, ο Δήμος Ναυπακτίας με 22 πλειστηριασμούς και οι υπόλοιποι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας με μονοψήφιο αριθμό πλειστηριασμών, εξαιρουμένου του δήμου Αμφιλοχίας, όπου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός 15 ακινήτων.

Άγονοι πλειστηριασμοί λόγω μικρού επενδυτικού ενδιαφέροντος

Με βάση τα στοιχεία από τις εταιρείες διαχείρισης που είναι οι κύριοι επισπεύδοντες στους πλειστηριασμούς που διεξάγονται μέσω του e-auction, ο μεγαλύτερος αριθμός των ακινήτων που πλειστηριάζεται καταλήγει πλέον σε ιδιώτες και όχι στους ίδιους τους επισπεύδοντες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και συγκεκριμένα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των προσπαθειών που κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης διευρύνοντας τις συνεργασίες τους με μεσίτες σε όλη τη χώρα για την προώθηση ακινήτων, οι οποίοι, ελλείψει νεόδμητων ακινήτων, βλέπουν πλέον με ενδιαφέρον την αγορά των πλειστηριασμών. Αυτό είναι ίσως και ένας από τους λόγους, που εξηγεί τον πολύ μικρό αριθμό πλειστηριασμών που ολοκληρώθηκαν το 2022 στην Αιτωλοακαρνανία, μόλις 40 από ένα σύνολο 762 πλειστηριασμών, καθώς η περιοχή και δη αυτή του Αγρινίου, που εκπλειστηριάζονται τα περισσότερα ακίνητα, παρουσιάζει χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.