«Κόκκινο» μικροσωματιδίων στο Αγρίνιο από την κάπνα των πυρκαγιών

Αύξηση της ποιότητας των τιμών των μικρών αιωρούμενων σωματιδίων κατέγραψε το Σύστημα Ποιότητας Αέρα του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου του Δήμου Αγρινίου η οποία σχετίζεται με την εκδήλωση πυρκαγιών στη Βοιωτία. Η μέτρηση δείχνει κακή ποιότητα αέρα και συνιστάται στους πολίτες να ελαττώσουν τις άσκοπες μετακινήσεις ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι σταθμοί μέτρησης που είναι εγκατεστημένοι στο Αγρίνιο χτύπησαν κόκκινο… Με το σταθμό στον Άγιο Κωνσταντίνο σήμερα το πρωί να γράφει στο δείκτη AQI 189, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου 144 και στην περιοχή του Άη Γιάννη Ρηγανά στο 4ο Γυμνάσιο 156..

Ο υπολογισμός του AQI προκύπτει από την επεξεργασία των συγκεντρώσεων των μικροσωματιδίων PM10, PM2,5, NO2, CO και O3, δηλαδή αερίων ρύπων που οι συγκεντρώσεις τους καταγράφονται από το Σύστημα Ποιότητας Αέρα του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου του Δήμου Αγρινίου.

Εισπνοές… από μικροσωματίδια PM10

Τα μικροσωματίδια, γνωστά ως PM10, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες η μέση ημερήσια τιμή τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την οριακή τιμή των 50 µg/m³. Στο Αγρίνιο όμως υπήρξαν μετρήσεις που έδειξαν τιμή τριπλάσια από ανώτερο όριο…

Πρόκειται για σωματίδια απειροελάχιστης ύλης με διάμετρο μικρότερη των 10 εκατομμυριοστών του μέτρου, τα οποία αποτελούνται από πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, μικροσκοπικά κομμάτια άνθρακα, ανόργανες και οργανικές ουσίες και εκπέμπονται είτε από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, είτε εν προκειμένω τις πυρκαγιές. Αυτά τα σωματίδια ενοχοποιούνται για σειρά ασθενειών κυρίως του αναπνευστικού συστήματος.

Σήμερα λοιπόν το πρωί στο Αγρίνιο καταγράφηκαν κατά διαστήματα τιμές όχι απλά υπερβολικές… Συγκεκριμένα μετρήθηκαν PM10:
Πλατεία Χατζόπουλου 125.20 µg/m³
ΚΑΠΗ Αγρινίου 146.69 µg/m³
3ο Γυμνάσιο Αγρινίου 122.00 µg/m³
Δημοτική Βιβλιοθήκη 147.94 µg/m³
ΚΕΠ Αγίου Κωνσταντίνου 146.12 µg/m³
4ο Γυμνάσιο Αγρινίου 151.53 µg/m³
19ο Δημοτικό Αγρινίου 146.73 µg/m³

Μπορείτε να ενημερώνεστε για την εξέλιξη του φαινομένου στο link: https://airquality.agrinio.gov.gr/pollutionmap