Δήμος κατά Αποκεντρωμένης και Καψάλης κατά Δήμου, με φόντο αποκαταστάσεις που περιμένουν

Οι αποκαταστάσεις από τις κατολισθήσεις του 2021 έμπλεξαν σε ένα κυκεώνα καθυστερήσεων

Μία διπλή αντιπαράθεση, ανάμεσα στο δήμο Αγρινίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τον επικεφαλής του «Αγρίνιο Μπορείς» Παναγιώτη Καψάλη, προκάλεσε η μίσθωση μηχανημάτων για αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο της περιοχής, που επλήγη από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2021.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Αγρινίου με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφάσισε να αναθέσει σε 11 εργοληπτικούς φορείς τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις αποκαταστάσεων. Όμως η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία έκρινε ότι από τη στιγμή που παρήλθε σχεδόν ένα περίπου 1,5 χρόνος, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την προσφυγή στη διαδικασία ανάθεσης, που προβλέπεται στο άρθρο 32 2γ του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις. Πρόκειται για μια διαδικασία που προβλέπει πολύ μικρότερους χρόνους για τη διαδικασία δημοπράτησης.

Ο Δήμος Αγρινίου αποφάσισε να προσφύγει κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης υποστηρίζοντας ότι εσφαλμένα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέτρα το χρόνο για την υποχρέωση του δήμου να εκπονήσει τις σχετικές μελέτες για τις αποκαταστάσεις από την εκδήλωση της φυσικής καταστροφής. Ο Δήμος Αγρινίου υποστηρίζει ότι βάσει της αυτοψίας και της έκθεσης του ΕΑΓΜΕ, τα κατολισθητικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή εξελίσσονταν για αρκετό χρονικό διάστημα και η σύνταξη της γεωλογικής μελέτης του ΕΑΓΜΕ ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022. Παράλληλα, όπως υποστηρίζει ο Δήμος Αγρινίου, από το Υπουργείο Εσωτερικών παρατάθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2023.

Το σπουδαιότερο όμως επιχείρημα του δήμου Αγρινίου είναι η καθυστέρηση στην επιχορήγηση του δήμο από το ΥΠΕΣ, η οποία έλαβε χώρα την 9η Δεκεμβρίου του 2022, έξι ολόκληρους μήνες μετά τη γεωλογική μελέτη και έναν χρόνο από την εκδήλωση της φυσικής καταστροφής. Ο Δήμος Αγρινίου υποστηρίζει στην προσφυγή του ότι το χρονικό όριο έναρξης της διαδικασίας από τις υπηρεσίες του δήμου με τη σύνταξη της σχετικής μελέτης δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από την 9η Δεκεμβρίου του 2022, ημέρα που χρηματοδοτήθηκε η συγκεκριμένη δράση. Εξάλλου όπως υποστηρίζει, από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 26 του ίδιου μήνα, την ημέρα δηλαδή κατά την οποία έληγε το καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί ούτε η μελέτη, αλλά ούτε και η διαδικασία της ανάθεσης. Η μελέτη των παρεμβάσεων για τις αποκαταστάσεις παραδόθηκε στις 31 Μαΐου του 2023 και όντας μέσα στο καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Δήμος Αγρινίου υποστηρίζει ότι δεν είχε άλλη επιλογή διαδικασίας για την ανάθεση των παρεμβάσεων από τη συγκεκριμένη. Η εκτίμηση του δήμου Αγρινίου είναι ότι η υποχρέωσή του στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να έχει ως αφετηρία της στην εκδήλωση της φυσικής καταστροφής ή την παράδοση της γεωλογικής μελέτης, αλλά την έγκριση του κονδυλίου από το ΥΠΕΣ. Τέλος, ο Δήμος Αγρινίου επισημαίνει ότι καθ’όλη τη διαδικασία ουδείς από τους 11 φορείς που συμμετείχαν σε αυτή δεν προσέβαλε τη διαδικασία σε κανένα στάδιο της, γεγονός που κατά το δήμο Αγρινίου συνηγορεί υπέρ της νομιμότητας της απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από το νομικό κομμάτι αυτής της ουσίας, η ουσία είναι πως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ούτε το γεγονός ότι τα χρήματα από το ΥΠΕΣ εγκρίθηκαν ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες, ούτε την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης φυσικής καταστροφής όταν ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μιλούσε για «μουσείο κατολισθιτικών φαινομένων».

Με την απόφαση πάντως της Οικονομικής επιτροπής του δήμου Αγρινίου είχε διαφωνήσει εξ αρχής ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» Παναγιώτης Καψάλης που με δήλωση του εμφανίζεται δικαιωμένος από την απόφαση της αποκεντρωμένης για την κριτική που άσκησε στη δημοτική αρχή. «Για μια ακόμη φορά δεν ακούτε αυτά που σας λέει η αντιπολίτευση περί λανθασμένων διαδικασιών δίχως να συντρέχουν οι λόγοι. Και το γρήγορο που θέλατε να πράξετε για την εκτέλεση κατεπειγουσών εργασιών, με την παρούσα εξέλιξη και την ακύρωση της απόφασή σας, το έχετε κάνει πιο αργό και από το κανονικό που σας πρότεινε η αντιπολίτευση. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά δεν ακούτε» αναφέρει ο Π. Καψάλης.