Δεν είναι καλοί οι οιωνοί για τον πληθωρισμό

Αν το μεγαλύτερο πρόβλημα του 2022 ήταν η πληθωριστική έκρηξη και στο τέλος της φετινής χρονιάς ο γρίφος του πληθωρισμού παραμένει το νούμερο οικονομικό θέμα. Και αυτό γιατί οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα δεν πήγαν διακοπές ούτε τον Αύγουστο, ενώ επανήλθε και η ακρίβεια στα υγρά καύσιμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται εκτιμήσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που θέλουν το ύψος του πληθωρισμού για τον Αύγουστο να ξεπερνά το 3%, από 2,8% τον Ιούνιο, με τάσεις ανοδικές και για το φθινόπωρο.

Μέχρι στιγμής, οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Στα τρόφιμα, οι ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικά είδη, είχαν προαναγγελθεί από τις αρχές του μήνα. Οι πρόσφατες πυρκαγιές και η αστάθεια του καιρού πιθανότητα να πυροδοτήσουν ακόμη περισσότερο τις ανατιμήσεις σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Παράλληλα τα βλέμματα πέφτουν και στις διακυμάνσεις της τιμής του φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα, καθώς η ενεργειακή διάσταση αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο στο φαινόμενο του πληθωρισμού.

Αν ο πληθωρισμός αρχίσει να παίρνει ξανά την ανηφόρα, απευκταίο βέβαια αλλά καθόλου απίθανο, η κυβέρνηση θα πρέπει τουλάχιστον να τροποποιήσει το μείγμα των παρεμβατικών της μέτρων. Σε μια τέτοια περίπτωση ενδεχομένως θα χρειαστούν πάλι κάποια pass, κυρίως όμως θα χρειαστούν πιο «επιθετικές» πολιτικές για να σταματήσει η ακρίβεια, είτε αυτό λέγεται μείωση φόρων, είτε παρέμβαση στο κόστος παραγωγής, είται έλεγχοι στην αγορά.