Αιτωλοακαρνανία : 31 συνδυασμοί ζητούν ψήφο σε 7 Δήμους

Αυτοδιοικητικές εκλογές 

7 συνδυασμοί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
5 συνδυασμοί στο Αγρίνιο, 8 στο Μεσολόγγι, από 4 σε Ναύπακτο, Βόνιτσα και Θέρμο και 3 σε Αμφιλοχία και Ξηρόμερο

Αρκετοί συνδυασμοί, παρά το γεγονός ότι οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου δεν θα γίνουν όπως το 2019 με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα συμμετάσχουν στην εκλογική κούρσα που ξεκίνησε και τυπικά από χθες, αφού το βράδυ της Πέμπτης 31/8 ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των συνδυασμών.

Στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης με το συνδυασμό «Μπροστά για όλους» και τη στήριξη της ΝΔ, θα βρει απέναντί του τον Σπύρο Σκιαδαρέση επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Δυτική Ελλάδα- Ενωμένοι Μπορούμε», ο οποίος υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, τον Κώστα Καρπέτα, επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί αλλάζουμε – Δυτική Ελλαδα», που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκλογική διαδικασία συμμετέχουν επίσης ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τη στήριξη του ΚΚΕ, Σωτήρης Παρίσης, ο επικεφαλής της «Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» Βασίλης Χατζηλάμπρου στο συνδυασμό του οποίου μετέχουν και μέλη της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας», η οποία το 2019 είχε συμμετάσχει αυτόνομα στις εκλογές. Και το πάζλ συμπληρώνουν η Η «Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα» με υποψήφιo Περιφερειάρχη τον Χρήστο Κοσίνα και ο Γιώργος Κολλιόπουλος με την παράταξη «Νέοι της Δυτικής Ελλάδας», που δηλώνει ανεξάρτητος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά σε αντίθεση με το 2019 δεν θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές κάποιος συνδυασμός που να στηρίζεται από κάποιο ακροδεξιό μόρφωμα.

Στο Δήμο Αγρινίου θα συμμετέχουν στις εκλογές συνολικά πέντε συνδυασμοί. Ο Γιώργος Παπαναστασίου διεκδικεί τη δεύτερη επανεκλογή του με το συνδυασμό «Αγρίνιο – Νέα αρχή, τόπος να ζεις» και θα έχει αντιπάλους τον Κώστα Πιστιόλα με το συνδυασμό «Αγρίνιο πάμε ψηλά», το Δημήτρη Τραπεζιώτη με το συνδυασμό «Αγρίνιο Ανοιχτό & Πράσινο – υπερκομματική συνεργασία», τον Τίμο Παπανικολάου ως επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης και τον Στέλιο Μερμύγκη ως επικεφαλής του «Ανυπότακτου Αγρινίου».

Στο Δήμο Ναυπακτίας ο νυν Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας με τη «Συνεργασία Πολιτών» διεκδικεί την επανεκλογή του και θα έχει απέναντί του τον Τάκη Λουκούπουλο, που με την «Ενωτική Πρωτοβουλία» διεκδικεί να επανέλθει στο τιμόνι του Δήμου, καθώς και τον Ανδρέα Κωνσταντόπουλο με το συνδυασμό «Αλλάζουμε Πλεύση». Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας» δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές, θα συμμετάσχει όμως η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο το Νικόλαο Μπίμπα.

Στο Δήμο Μεσολογγίου το παράδοξο της εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι σε αντίθεση με το 2019 όπου η απλή αναλογική ευνοούσε τη συμμετοχή περισσότερων συνδυασμών, τότε συμμετείχαν πέντε συνδυασμοί, ενώ τώρα που εκλογικός νόμος θέτει περισσότερες δυσκολίες, συμμετέχουν οκτώ συνδυασμοί! Ο Κώστας Λύρος με τη «Δημιουργική Ανατροπή» διεκδικεί την επανεκλογή του, όμως θα έχει απέναντί του αρκετούς αντιπάλους. Στην εκλογική κούρσα συμμετέχουν ο Σπύρος Διαμαντόπουλος με το συνδυασμό «Ζούμε ΜΑΖΟΙ» , ο Νίκος Καραπάνος με το συνδυασμό «Μεσολόγγι Ξανά Μπροστά», η Όλγα Δασκαλή με το συνδυασμό, «Ισχυρός Δήμος – Δυνατές Κοινότητες – Ευημερία Πολιτών», ο Πάνος Κατσούλης με το συνδυασμό «ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ.», ο Σπύρος Βασιλείου με το συνδυασμό «Ελπίδα για το αύριο», ο Θανάσης Λύρος με το συνδυασμό «Ανάπτυξη για όλους» και η Βάνα Πατρινού ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στο Δήμο Θέρμου ο Σπύρος Κωνσταντάρας διεκδικεί τη δεύτερη επΑνεκλογή του στη δημαρχία με το συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση» και θα έχει αντιπάλους τον Ευάγγελο Σκούρα με το συνδυασμό «Αιτωλών Πολιτεία», τον Κωνσταντίνο Μαραγιάννη με την «Προοδευτική Συμμαχία» και τον Χαρίλαο Μπουγά ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στην Αμφιλοχία ο Γιώργος Κατσούλας με την «Αναπτυξιακή Προοπτική» διεκδικεί την επανεκλογή του στη δημαρχία, με αντιπάλους το Σάκη Τορουνίδη με το συνδυασμό «Δήμος για Όλους» και την Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας ο Γιώργος Αποστολάκης διεκδικεί την επανεκλογή του στη δημαρχία έχοντας όπως και το 2019 αντίπαλό του τον Θανάση Κασόλα, με το «Κύμα Αλλαγής», αλλά και το Βασίλη Σώζο με το συνδυασμό «Όραμα και προοπτική». Το πάζλ συμπληρώνει η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Νώντα Μωραΐτη .

Τέλος στο Δήμο Ξηρομέρου ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης διεκδικεί με τη «Δύναμη Ελπίδας. Ανατροπή Τώρα» μια δεύτερη θητεία έχοντας απένταντί τον Αλέξανδρο Σάββα με το συνδυασμό «Ξηρόμερο Νέα μέρα – Καθαρά χέρια» και τη Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Δημήτρη Κομπλίτση.

Συνολικά για τους επτά Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας στις εκλογές θα συμμετάσχουν 31 συνδυασμοί, ενώ χαρακτηριστικό της πληθώρας των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων λόγω της δυνατότητας που δίνει ο εκλογικός νόμος για προσαύξηση των υποψηφίων έως 150% -ανάλογα με όργανο της αυτοδιοίκησης για το οποίο μιλάμε κάθε φορά- στο Δήμο Αγρινίου συμμετέχουν σε πέντε συνδυασμούς συνολικά πάνω από 1.300 υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι….