Παναιτωλικός : Το σπίτι μας αλλάζει. Ξανά! [video – photo]

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε χθες την πρόταση ένταξης στο Ε.Π Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας της αναβάθμισης του Γηπέδου Παναιτωλικού και της διαμόρφωσης εκθεσιακών χώρων, συνολικού προϋπολογισμού 2.353.000 ευρώ.

Τα έργα αφορούν την επέκταση του άνω διαζώματος της μικρής κερκίδας, την τοποθέτηση στέγαστρου σε όλο το μήκος της, τη δημιουργία χώρου ΑΜΕΑ, την εξωτερική διαμόρφωση του πέταλου (πρόσοψη) και την κατασκευή αίθουσας εκδηλώσεων στο εσωτερικό του. Έργα τα οποία έχουν ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται σύντομα να αρχίσουν με την εγκατάσταση του εργολάβου.Επίσης, τις επόμενες ημέρες δημοπρατείται η κατασκευή εκθεσιακού – μουσειακού χώρου, που θα λειτουργήσει στο εσωτερικό της μεγάλης κερκίδας.

Χθες με την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προστέθηκε ένα ακόμη σημαντικό έργο, της αντικατάστασης του υπάρχοντος ηλεκτροφωτισμού με LED και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος, στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης του γηπέδου μας.

Με τα έργα αυτά ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του εσωτερικού του γηπέδου μας, η οποία άρχισε το 2005 όταν τα ηνία της ΠΑΕ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ανέλαβε ο Φώτης Κωστούλας. Αποκλειστικά με δικούς του οικονομικούς πόρους μεταμόρφωσε σταδιακά το (σχεδόν) εγκαταλειμμένο και ερειπωμένο γήπεδο σε μια σύγχρονη, λειτουργική εγκατάσταση, που καλύπτει τις απαιτήσεις της ομάδας μας τα 12 χρόνια που αγωνίζεται στην κορυφαία επαγγελματική κατηγορία.

Παρότι πολλοί αξιολογούν το γήπεδό μας ως ένα από τα καλύτερα της Ελληνικής περιφέρειας, η διοίκηση της ΠΑΕ σε αγαστή συνεργασία με τον Ερασιτέχνη, δεν έπαψαν να επιδιώκουν την περαιτέρω βελτίωσή του. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν μελέτες και με τη μεσολάβηση της τότε αντιπεριφερειάρχη Χριστίνας Σταρακά και το ενδιαφέρον του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, πήραν το δρόμο της υλοποίησης από το 2019.

Για να φτάσουμε στην τελική έγκριση σημαντική ήταν η δουλειά που έγινε από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τους συνεργάτες του και το προσωπικό της Περιφέρειας. Όχι μόνο προχώρησαν τις απαιτούμενες διαδικασίες, αλλά εξέτασαν με προσοχή την πρότασή μας για ένταξη έργων που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση στο γενικότερο πλαίσιο της πρόθεσης του Παναιτωλικού για μετάβαση στην «πράσινη ανάπτυξη» των εγκαταστάσεων και των λειτουργιών του.Τους ευχαριστούμε.

Ο Παναιτωλικός με την αγωνιστική και όχι μόνο δράση του την τελευταία εικοσαετία, αποτελεί τον κορυφαίο πυλώνα εξωστρέφειας του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα καταγράφεται και τεράστιο «εσωτερικό αποτύπωμα» καθώς η βελτίωση των εγκαταστάσεών του έχει αναβαθμίσει μια ολόκληρη γειτονιά, αυτή του γηπέδου. Στόχος μας πρέπει να είναι το γήπεδο να συμπαρασύρει την αναβάθμιση όλης της πόλης!

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ΠΑΕ και Ερασιτέχνης έχουν προχωρήσει σε αρχικές μελέτες που αφορούν έργα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Και οι σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί στον Δήμο Αγρινίου, που έδειξε διάθεση να αναλάβει δράση. Η ανάπλαση της οδού Προυσιωτίσσης και μέρους της πλατείας, είναι το πρώτο βήμα.Η ενοποίηση του γηπέδου με το Δημοτικό Πάρκο και με τους χώρους που μεσολαβούν (Μουσείο, Βιβλιοθήκη, Γλυπτοθήκη, Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια, κ.α.) πρέπει να αποτελέσει το επόμενο βήμα έργων αναβάθμισης της περιοχής.

Παράλληλα αναμένουμε τη μελέτη που έχει αναλάβει το ΤΕΕ για τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης και διαμόρφωσης της πλατείας του γηπέδου. Που καθημερινά θα εξυπηρετούν κυρίως τις ανάγκες των κατοίκων και τις ημέρες των αγώνων (2-3 φορές τον μήνα) της ανάγκες λειτουργίας του γηπέδου μας.

Τα παραπάνω απαιτούν οραματισμούς, προετοιμασία, σχεδιασμό, δουλειά. Κυρίως, όμως, συνεργασία και κοινή προσπάθεια. Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, σύλλογοι, κάθε Αγρινιώτισσα και κάθε Αγρινιώτης, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη από τις συνεργασίες που θα τον βοηθήσουν να κάνει βήματα ανάπτυξης, βήματα προς το μέλλον.

Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ είχε και έχει ιδέες και προτάσεις. Δεν αρκέστηκε σ’ αυτές. Έκανε ΠΡΑΞΕΙΣ. Θέλει να κάνει πολλές ακόμα. Με κοινές δράσεις που θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα.

Γήπεδο Παναιτωλικού