Λιγοστό το έξτρα χρήμα από την Ευρώπη για τις πλημμύρες

Οι Βρυξέλλες δεν διακρίνονται για την… ευελιξία τους. Και στο παρελθόν μας έχουν απογοητεύσει σε πλείστες περιπτώσεις. Στη σκιά της μεγάλης καταστροφής από τις πυρκαγιές στον Έβρο και τις πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στράφηκε στην Ευρώπη, για να εξασφαλίσει την απαραίτητη οικονομική στήριξη, προκειμένου η Ελλάδα να επουλώσει τις πληγές της.

Ακούσαμε για κάποια 2 κόμμα κάτι δισεκατομμύρια, αλλά δυστυχώς αυτά δεν είναι έξτρα χρήμα. Μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.

Αυτό είναι το έξτρα χρήματα που ακούσαμε χθες στις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – φον ντερ Λάιεν. Τα υπόλοιπα από το ΕΣΠΑ, το τρέχον και το νέο, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι χρήματα που ούτως ή άλλως έχει στη διάθεσή της η χώρα, απλώς θα ανακατευθυνθούν σε αντιπλημμυρικά έργα και αποκαταστάσεις.

Κάτι ίσως είναι και αυτό. Το ζήτημα είναι πως ούτε η Ελλάδα, ούτε οι Βρυξέλλες έχουν θορυβηθεί από τα ελλείμματα που υπάρχουν σε πολλούς τομείς, όπως η πολιτική προστασία και αντί εξ΄αρχής να κατευθύνουν πόρους σε κρίσιμες υποδομές, αναγκαζόμαστε να κινούμαστε κατόπιν εορτής. Και αυτό σε καιρούς κλιματικής κρίσης γίνεται όλο και πιο επώδυνο.