Δυτική Ελλάδα: 10,7% η ανεργία οριακά αυξημένη σε σχέση με το α’ τρίμηνο

Μικρότερη στο β’ τρίμηνο η ανεργία σε σχέση με το εθνικό μέσο όρο, αλλά αυξημένη κατά 0,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο

Στο 11,2% υποχώρησε η ανεργία το β’ τρίμηνο σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το Β΄ τρίμηνο του 2023.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 533.341 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 9,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ανεργίας το Β΄ τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 11,2%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Α’ 2023) ήταν 11,8% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Β’ 2022) ήταν 12,4%.Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.236.526 άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,4%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 1,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στη Δυτική Ελλάδα, η ανεργία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στο 10,7% με τη Στατιστική Αρχή να καταγράφει στην περιοχή 29.500 ανέργους. Η επίδοση αυτή είναι η πέμπτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 13 ελληνικών περιφερειών, με τις τουριστικές περιοχές μιας και μιλάμε για το β τρίμηνο της χρόνιας, να παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας, με χαρακτηριστική περίπτωση το νότιο Αιγαίο (4,2%). Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση της ανεργίας κατά 0,8%, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε μια ιστορική επίδοση, έχοντας μετά από πάρα πολλά χρόνια, ανεργία οριακά έστω κάτω από 10% (9,9%). Ακόμη και έτσι όμως η Δυτική Ελλάδα έχει στο β’ τρίμηνο μια επίδοση μικρότερη από το εθνικό μέσο όρο κατά μισή μονάδα. Επομένως η μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει καθώς μέχρι πριν από τρία χρόνια περίπου η Δυτικής Ελλάδα ήταν μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών στην ανεργία με πολύ μεγάλα ποσοστά.

Όπως κατέγραψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το ΑγρίνιοCulture.gr για τη μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Ελλάδα σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα στοχευμένα προγράμματα που «έτρεξαν» από τον πρώην ΟΑΕΔ, νυν ΔΥΠΑ. Πολλά από τα προγράμματα αυτά αφορούσαν τις λεγόμενες «λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες», μεταξύ των οποίων ήταν και η Δυτική Ελλάδα, στην οποία παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, αλλά και από ανέργους. Το κρίσιμο συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες, πράγμα που έδωσε στη Δυτική Ελλάδα τη δυνατότητα να μειώσει περισσότερο την ανεργία, ήταν το γεγονός ότι υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στα προγράμματα σε αντιστοιχία με το ποσοστό εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ σε άλλες Περιφέρειες η συμμετοχή στα προγράμματα της ΔΥΠΑ ήταν αντίστοιχη, μικρότερη δηλαδή, με τα ποσοστά ανεργίας.

Κατά τα έτη 2019 έως 2023 η Δ.ΥΠ.Α. προκήρυξε συνολικά 30 προγράμματα απασχόλησης, που αφορούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (19 προγράμματα), στην απόκτηση εργασιακής – επαγγελματικής εμπειρίας (7 προγράμματα), αλλά και στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων (4 προγράμματα). Η Δυτική Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει το 10% των προσφερόμενων θέσεων στο σύνολο της χώρας και να έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στη χώρα μετά τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράστηκε σε 13.681 θέσεις εργασίας και 5.851 ωφελούμενες επιχειρήσεις στην περιοχή.