Απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο στο Αγρίνιο

Με σύνθημα «να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο»

Στο στόχαστρο των απεργών που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης (21.9.23), ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα, στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο, βρέθηκε το εργασιακό νομοσχέδιο και οι κυβερνητικές επιλογές.

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων) συμμετείχαν δάσκαλοι και καθηγητές, νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές και αρκετά ακόμη σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται η εξαήμερη εργασία, η απασχόληση σε πολλούς εργοδότες μέχρι και 13 συνεχόμενες ώρες, καθώς και η επιβολή προστίμου μέχρι και 5.000 ευρώ στους απεργούς που παρεμποδίζουν από την εργασία τους, άλλους εργαζόμενους.

Τη διαμαρτυρία σε τοπικό επίπεδο είχε οργανώσει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ενώ την απεργία στήριξαν σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων, καθώς και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου Γιώργος Ντουντούμης που αναφέρθηκε στην «επίγεια κόλαση» την οποία, με ευθύνη των κυβερνώντων, βιώνουν οι εργαζόμενοι, όπως χαρακτηριστικά είπε. Σημείωσε ότι για να ενισχυθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, χαρακτηρίζεται δικαίωμά τους η ευελιξία, το ξεχείλωμα του χρόνου εργασίας και η»δουλειά μέχρι… τον τάφο»! «Είναι δικαίωμα και πρόοδος οι 13 ώρες εργασίας την ημέρα, το 8ωρο είναι αναχρονιστικό, όταν σήμερα η Επιστήμη και η Τεχνολογία μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να μπορούμε σήμερα να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να μείνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και ψυχαγωγία…;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που θα δημιουργήσει η εφαρμογή του νέου εργασιακού καθώς, όπως είπε, μεταξύ άλλων, υπάρχουν διατάξεις του που αφορούν την κατάργηση του ρεπό και της Κυριακής ως αργίας. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ντουντούμης αναφέρθηκε στις χαμηλές αμοιβές που σε συνδυασμό με την ακρίβεια τσακίζουν το εισόδημα των εργαζομένων και εξαθλιώνουν χιλιάδες οικογένειες.

Η απεργιακή κινητοποίηση στο Αγρίνιο ολοκληρώθηκε με πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.