Tίποτε για μια κυβέρνηση δεν είναι ανάλωση χρόνου

Η ικανότητα μιας κυβέρνησης να κάνει πολλά ταυτόχρονα

Ένα με ενάμιση χρόνο έδωσαν «προθεσμία» στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ για να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία και η κοινωνία και οι οποίες περιλαμβάνονταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Η αλήθεια είναι ότι η αρχή μια κυβερνητικής θητείας είναι πάντα ο κατάλληλος χρόνος προκειμένου να γίνουν αλλαγές, που ενδεχομένως να έχουν και αντιδράσεις σε κάποιο μέρος της κοινωνίας. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τέτοιες αλλαγές δεν γίνονται λίγο πριν τις κάλπες, είναι κυρίως το γεγονός ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται και χρόνο για να αποδώσουν και φανεί το αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός όμως χθες στο υπουργικό συμβούλιο «διαμαρτυρήθηκε» γιατί όπως είπε αναφερόμενος στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές «αναλώνουμε αρκετό χρόνο στη διαχείριση των κρίσεων». Πρόσθεσε όμως ότι «αυτό δεν μπορεί να ακυρώνει τον κύριο πυρήνα του λόγου για τον οποίο μάς εξέλεξαν οι πολίτες».

Η κυβέρνηση θα πρέπει να μάθει να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Όπως π.χ. το έκανε το 2020 με την έναρξη της πανδημίας και τη μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στο Έβρο… Στην πορεία κάπου αυτή η ικανότητα χάθηκε… και πρέπει να ανακτηθεί…