Η επιβράβευση των πολιτών για το Νεκτάριο Φαρμάκη

Για πρώτη φορά από το 2010 που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έγινε αιρετή, εκλέγεται Περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριάκη την πρώτη φορά που ίσχυσε το σχετικό μέτρο εκλογής με ποσοστό μικρότερο του 50%.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης όμως με ποσοστό σχεδόν 60% σε αυτές τις εκλογές, θα ήταν ούτως ή άλλως εκ νέου Περιφερειάρχης. Τα ποσοστά που πήρε αυτή τη φορά συγκρινόμενα με τα ποσοστά που έλαβε στο πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών του 2019 δείχνουν ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αναγνώρισε στο έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στην Αιτωλοακαρνανία με ποσοστό της τάξης του 67% έναντι 44,8% το 2019, στην Ηλεία το 42% του 2019 έγινε 62% και στην Αχαΐας το 28% έγινε 50%.

Φυσικά ρόλο στην επανεκλογή Φαρμάκη με τέτοια ποσοστά έπαιξε το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ άργησαν να επιλέξουν ποιους θα στηρίξουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ φάνηκε ότι ακόμη κι αν είχαν καταφέρει να συνεργαστούν με κοινό υποψήφιο δύσκολα θα κατάφερναν να ανατρέψουν το Νεκτάριο Φαρμάκη, αφού τα ποσοστά των δύο βασικότερων αντιπάλων του δύσκολα αθροίζουν 25%. Όσα όμως συνέβαιναν στην αντίπερα όχθη του πολιτικού φάσματος έπαιξε ένα μικρό ρόλο στην έκβαση των περιφερειακών εκλογών. Η τόσο μεγάλη αύξηση των ποσοστών του Νεκτάριου Φαρμάκη εξηγείται κυρίως από την επιβράβευση των πολιτών στο έργο του.

Τα μεγάλα ποσοστά σημαίνουν και μεγάλη ευθύνη. Και αυτό δεν είναι κλισέ. Οι προσδοκίες ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία που έδωσε σχεδόν 68% στο Νεκτάριο Φαρμάκη είναι πάρα πολύ υψηλές για την επόμενη ημέρα.