Εκδήλωση για τη Ναυμαχία του Lepanto στο φυσικό της χώρο

(εικόνα 2) Στο βάθος το νησί Σκρόφα
(εικόνα 1)

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου έγινε μια ξεχωριστή εκδήλωση, όπου διεξήχθη το 1571 η Ναυμαχία του Lepanto. Πρωτεργάτης της εκδήλωσης ένας ευπατρίδης και λάτρης της ιστορίας του τόπου μας.

Πρόκειται για τον κ. Γιάννη Κουρκουμέλη, ο οποίος από το 2021, μόλις πριν δύο χρόνια, στο χώρο αυτόν Porto Skrofa, όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά, χωρίς καμιά βοήθεια από την πολιτεία και τον αρμόδιο δήμο διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής για όλους τους χριστιανούς, που με την ζωή τους κατάφεραν με την Ναυμαχία αυτή να δώσουν ένα τέλος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που εξαπλωνόταν ραγδαία προς όλη τη Δύση. Εκδήλωση που την τίμησαν με την παρουσία τους πλειάδα Καθολικών και Χριστιανών. Μετά από σχετικές παρουσιάσεις και ολιγόλεπτες ομιλίες (εικόνα 1) έγιναν από ορθόδοξους και καθολικούς ιερωμένους δεήσεις. Εντυπωσίασαν με τα λευκά τους οι καθολικοί και οι δύο μοναχές από το Μεξικό.

(εικόνα 2) Στο βάθος το νησί Σκρόφα

Η εκδήλωση, με αναπαράσταση, ξεκίνησε στις 10 το πρωί ακριβώς όταν πριν από 452 χρόνια άρχισε η ναυμαχία στον χώρο αυτόν. Η Ναυμαχία του Lepanto όπως την ξέρουν όλοι οι καθολικοί και όχι Ναυμαχία της Ναυπάκτου όπως συνηθίζεται να λέγεται τα τελευταία χρόνια εδώ στην Ελλάδα. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έλαβαν μέρος με τον χριστιανικό συνασπισμό πουθενά δεν λέγεται Ναυμαχία της Ναυπάκτου κι αυτό γιατί όπως φαίνεται και στον χάρτη που εκδόθηκε 10 χρόνια πριν την ναυμαχία σημειώνεται σε όλη την έκταση από την Αιτωλοακαρνανία και μέχρι την Κόρινθο με το όνομα Lepanto. Η δε Ναύπακτος ως αρχαία πόλη με το φρούριό της, πρώην Βενετική κτήση, ήταν το διοικητικό κέντρο του Lepanto. Θα πρέπει κάποτε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να ονομάζεται Ναυμαχία των Εχινάδων ή καλύτερα Ναυμαχία του Λούρου γιατί ακριβώς έξω από τα νερά του Λούρου διεξήχθη αυτή η τρίτη μεγαλύτερη ναυμαχία όλων των εποχών από πλευράς πλοίων και θανάτων.

(εικόνα 3) Χάρτης του J.Honter του 1561

Για άλλη μια φορά να επαινέσουμε τον κ. Κουρκουμέλη για την πρωτοβουλία του αυτή, που θα πρέπει να γίνει θεσμός.

Θεόδωρος Μυλωνάς